Не е необходимо да посещавате ресторанти и заведения (особено, ако са затворени в момента), за да се насладите на хубава храна и добра атмосфера. Вкъщи също много лесно може да създадете подобна обстановка с няколко лесни трика. Надяваме се, че нашите съвети ще мотивират вас и вашия су шеф да създадете една прекрасна кулинарна вечер.

За целта – шест съвета, които ще ви помогнат да сервирате изискана вечеря. От избора на ястия, до пазаруването, създаването на подходяща атмосфера, до ограничаването на щетите от възможни планини от съдове в мивката: без да се налага да ходите в ресторанта.

Съвет 1: Защо списъкът за пазаруване е толкова важен?

Сосът къкри, фурната е предварително загрята и изведнъж забелязвате, че нещо важно липсва. Изниква въпросът: бързо до супермаркета? Или да попитаме Google за алтернативни продукти? За да избегнете подобни проблеми (а и по-големи) е винаги добре да планирате (ако не всичко, то поне повечето ситуации)! За целта могат да помогнат множество приложения в които да си водите записките, а и винаги може да вземете старомодния лист хартия и химикал.

Съвет 2: Опитайте нещо ново.

На първо място, за чудесна атмосфера в дома не е задължително да присъства седемстепенно меню с екзотични съставки. Дори обикновеното ястие и закупен десерт може да се превърне в екстравагантно ястие с малко умение (съвет 5). Така че не се колебайте да опитате нещо ново, екстравагантно, предизвикателно. Ако идеите липсват, нашата колекция от рецепти предлага много вдъхновение.

Какво ще кажете за тематична вечер? Може да се ориентирате към националните кухни: дали мексиканска вечер, австралийско барбекю, мароканска кухня, руски специалитети или виетнамски деликатеси. Всяка кухня предлага огромно разнообразие, което е невероятно забавно и различно.

Съвет 3: Украсете масата и презентирайте ястията.

Целта – да изкарате приятна вечер като в ресторант има множество вълнуващи моменти: кое или кои ястия да сготвя? Как да подредя масата по най-красивия начин? Да не говорим за самото изживяване по време на готвене. Затова гледайте на вечерта като на ново събитие, а не като „офф какво да готвя пак“ и други негативни нагласи. В края на краищата не излизате всяка вечер в изискан ресторант. Нестандартни ястия вместо голяма, препълнена чиния създават по-приятна атмосфера. Добра идея е да направите няколко ястия например, стартер, салата, супа, основно, десерт. Колкото по-пълно е менюто, толкова обстановката се доближава до тази на истински ресторант!

Също така възползвайте се от няколко лесни оптични трика: малките порции в големи съдове предполагат, че тук са работили професионалисти и кухнята е на високо ниво. Много добро правило – чинията никога не трябва да изглежда препълнена. Презентирайте с пресни билки, фин пролетен лук или ядивни цветя. По този начин ястието ще изглежда още по-празнично.

Съвет 4: Атмосферата.

На науката е известно, че фактори като температура, светлина, музика, шум, миризми и декорации влияят по време на хранене. Проучванията показват, че чистотата и подредеността на околната среда оказват значително влияние върху удовлетвореността. Ето защо: премахнете хаоса, който се вижда от масата за хранене.

Друг важен елемент е темата за цветовете. изследвания показват, че те влияят на много неща в нас. Червено например е свързано със сладкия вкус, докато жълтото неизбежно ни напомня за нещо кисело. Известно е също, че червеният цвят е свързан и с люто. В резултат на това подсъзнателно ядем по-малко, когато ядем от червена чиния.

В допълнение, психология показва как музиката също може да повлияе на вечеря. Проучванията показват, че посетителите на ресторанта отделят повече време за хранене, когато бавна музика е по-бавна.

Съвет 5: Декорация на маса и чиния за специална вечер.

За да направите и завършите прекрасната вечер трябва да „облечете“ подходящо вашата трапеза. Не пестете от чинии и прибори за хранене. Използвате една и съща вилица както за стартер, така и за основно ястие? Не и тази вечер! Има подходящ прибор за всяко ястие.

Черешката на тортата може да е специално подготвено меню или написани ястия върху дъска с тебешир (точно както в шик ресторантите). Светлината на свещи и няколко свежи цветя, съответстващите храната и подходящият асортимент от чаши за пиене са едни от финалните щрихи.

Съвет 6: Премахване на хаоса.

Наистина, много ясно предимство на вечерта в любимия ресторант е, че можете да седнете и да се притеснявате за нищо. Тигани, малки дъски, тенджери, сита, чинии, мерителни чаши и други подобни се подреждат до мивката у дома. Премахването на хаоса може да отнеме часове след прекрасното хранене (може би е даже неприятно). С няколко трика хаосът от готвенето вкъщи е само наполовина лош.

Използвайте паузите по време на готвене: в тези безплатни минути може да изплакнете и подредите кухненските прибори. Тогава могат да се почистват по-лесно, защото мръсотията е още „прясна“. Ако изпразнете съдомиялната машина, преди да започнете да готвите, тогава всичко може да се подреди бързо и изобщо да няма купчини чинии. Ако целият процес по почистване и подреждане допринася за излишен стрес, винаги може да помолите или да се смените с партньора си. Едната вечер ти готвиш, а аз чистя и обратно.