Дълго време водката беше (според някои още е) една от най-популярните спиртни напитки. Очевидно сравнително неутралният ѝ вкус е утвърждава като перфектната съставка в коктейли и „чисто“. Ето защо не е изненадващо, че все още водката продължава да е широкоразпространена, но въпреки това, има много погрешни схващания за нея.

Руснаците пият водка, защото не замръзва

Това вероятно е едно от най-погрешните схващания в света на напитките. Истината е, че водката има температура на замръзване. Научно доказано е че при температура под -24°C алкохолът престава да съществува в течна форма. А тя със сигурност е по-ниска от средната температура в Москва (през зимните месеци), която е – 9,3°C, но е значително по-висока от най-студената, регистрирана някога в руската столица, -34,8°C.

Ако просто поставите бутилка водка във фризер, не е нужно да се притеснявате от замръзване. Температурите във фризера обикновено са -18°С и тя няма да се превърне в лед. От друга страна, може уредът ви да е Liebherr и с функцията SuperFrost. При нейната активация температурата ще спадне до -32°C за кратък период от време, което ще превърне водката в лед.

Водката се прави от картофи

Основните съставки, които създават и придават неутралния вкус на водката са ечемикът и пшеницата, а друга много важна съставка е водата и нейното качество. От друга страна, водката също се прави от картофи и ръжта е основата на тази напитка, но тогава неутралният вкус е значително по-слаб (ръжта винаги придава сладникав вкус, ако служи за основа).

Водката винаги има вкус на едно и също

Благодарение на силно развитата индустрия, може да намерите водка с различни и разнообразни вкусове. Това се дължи на факта, че освен основните зърнени вещества, в Европа са разрешени и други суровини. Портокалите, гроздето и ябълките се използват в масовото производство. Ароматизираната водка също става все по-популярна. Бизонска трева, лимон, черен пипер и горски плодове ѝ придават специален вкус, а водата, използвана за варене, също влияе на крайния резултат. Истинските специалисти могат да определят фините разлики в зависимост от бистротата на течността. Общото правило би било: колкото по-ясна е водката, толкова по-високо е качеството.

Родината на водката е Русия

Много често се обсъжда произходът на тази напитка и всъщност Полша е основният претендент за „баща“. Едно е сигурно: Полша е била по-бърза при официалната регистрация на процеса на производство, за което свидетелства документ от 1405 г. Въпреки това историята на тази напитка започва още по-отдавна. Например, предшествениците на водката са съществували още в началото на четиринадесети век. Тя обаче достига до западния свят едва след Първата световна война и придобива известност през 60-те години.

Водката помага за храносмилането

Основното „приложение“ на водката е да се консумира по време на хранене, неразредена, за да се спази значението ѝ на „малка вода“. За да изпълните всички условия за правилното пиене на водка трябва да сервирате поне една маринована туршия (или маринован зелен, за да омекотите вкуса. В този смисъл руснаците вероятно постъпват най-правилно. Всъщност е доказано, че алкохолът не е добър за храносмилането. Черният дроб първо започва с „обработката“ на алкохола, който е бил изпит, а мазнините, присъстващи в храната, трябва да изчакат своя ред.

Водка се използва само като алкохолна напитка

Грешка! Това е напитка с  множество скрити „таланти“, която може да направи чудеса, особено у дома. Когато е разреждате с вода, водката е идеална за почистване на очила или полиране на монети. Остатъците от лепилото също се отстраняват по-лесно с нея. Напитката може да премахне неприятните миризми от текстилни материали като вълна. За да направите това, напълнете бутилка с пръскало с три части вода и една част водка, напръскайте дрехите и след това осигурете добра вентилация за сушене.

Водката е евтина

Вярно е, че на рафтовете на супермаркетите можете да намерите евтин алкохол. От друга страна, френските дестилати все повече се утвърждават като първокласни брандове, защото са обогатени с чиста изворна вода и преминават няколко допълнителни пречиствания. Най-скъпата водка в света е „милиардерската водка“, благодарение на филтрацията през диаманти и кристалите Сваровски, които красят стъклото. Тази напитка се предлага в бутилка с диамант за сума, която надвишава няколко милиона долара.

* Злоупотребата с алкохол е опасна за вашето здраве, консумирайте умерено.