Често назовавани като суперхрана, боровинките са с ниско съдържание на калории и невероятно полезни за всеки организъм. Те са толкова вкусни и подходящи, че много хора ги причисляват за свой любим плод. А вие? 

Днес ви представяме 9 доказани ползи за здравето, които ни носят боровинките


#1 Боровинките са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества.

Факт е – боровинките са сред най-наситените на хранителни вещества плодове. 1 чаша боровинки съдържа:

Фибри: 4 грама

Витамин С: 24%

Витамин К: 36%

Манган: 25%

Освен с изброените вещества, боровинките се състоят от около 85% вода, а цяла чаша съдържа само 84 калории, с 15 грама въглехидрати. Колко удобно, особено за лятото, когато трябва да пазим форма!


#2 Боровинките са кралят на антиоксидантните храни

Антиоксидантите защитават тялото ви от свободни радикали, които са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките ви и да допринесат за стареене и заболявания.

Смята се, че боровинките имат едно от най-високите нива на антиоксиданти от всички обичайни плодове и зеленчуци.

Основните антиоксидантни съединения в боровинките принадлежат към семейство полифеноли антиоксиданти, наречени флавоноиди.

Счита се, че една група флавоноиди, по-специално – антоцианини, е отговорна за голяма част от полезните ефекти върху здравето на тези плодове.


#3 Боровинките намаляват увреждането на ДНК, което може да помогне за предпазване от стареене и заболявания.

Оксидативното увреждане на ДНК е неизбежна част от ежедневието. Твърди се, че се среща десетки хиляди пъти на ден във всяка клетка в тялото ви.

Тъй като боровинките са с високо съдържание на антиоксиданти, те могат да неутрализират някои от свободните радикали, които увреждат вашата ДНК.

В едно проучване 168 души са пили 1 литър смесен сок от боровинки и ябълки дневно. След четири седмици, окислителното увреждане на ДНК поради свободните радикали е намалено с 20%. Не е ли удивително!


#4 Боровинките предпазват холестерола в кръвта ви от увреждане

Окислителното увреждане не се ограничава до вашите клетки и ДНК. Проблемно е също така, когато вашият „лош“ LDL холестерол се окислява.

Всъщност окисляването на „лошия“ LDL холестерол е решаваща стъпка в процеса на сърдечните заболявания.

Антиоксидантите в боровинките са силно свързани с намалените нива на окислена LDL. Това нарежда боровинките като пръв приятел за сърцето ви.

Ежедневната порция от 50 грама за боровинки намалява LDL окисляването с 27% за осем седмици при хора със затлъстяване.

Друго проучване установи, че консумацията на 75 грама боровинки с основно хранене значително намалява окисляването на „лошия“ LDL холестерол.


#5 Боровинките могат да понижат кръвното налягане

Изглежда, че боровинките имат значителни ползи за хора с високо кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

В осемседмично проучване затлъстелите хора, които са имали висок риск от сърдечно заболяване, отбелязват 4–6% понижение на кръвното налягане след консумация на 50 грама боровинки на ден.

Други проучвания са наблюдавали подобни ефекти – особено за жени след менопауза.


#6 Боровинките могат да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания

Някои доказателства сочат, че яденето на плодове, богати на антоцианини – като боровинки – е свързано с намален риск от сърдечни пристъпи.


 #7 Боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъчната функция и подобряване на паметта.

Оксидативният стрес може да ускори процеса на стареене на мозъка ви, като се отразява негативно върху мозъчната функция.

Според проучвания върху животни, антиоксидантите в боровинките могат да засегнат области от мозъка ви, които са от съществено значение за интелигентността.

Изглежда, че се възползват от стареещите неврони, което води до подобрения в сигнала на клетките. Човешките изследвания също дадоха обещаващи резултати.

В едно от тези проучвания девет възрастни с леко когнитивно увреждане консумират боровинков сок всеки ден. След 12 седмици те се подобриха в няколко маркера на мозъчната функция.

Шестгодишно проучване на над 16 000 възрастни индивиди установи, че боровинките и ягодите са свързани със забавяне на умственото стареене до 2,5 години.


#8 Антоцианините в боровинките могат да имат антидиабетно действие.

Боровинките осигуряват умерени количества захар в сравнение с другите плодове.

Една чаша съдържа 15 грама захар, което е еквивалентно на малка ябълка или голям портокал.

Въпреки това, биоактивните съединения в боровинките изглежда превишават всяко отрицателно въздействие на захарта, когато става въпрос за контрол на кръвната захар.

Изследванията сочат, че антоцианините в боровинките имат благоприятно влияние върху чувствителността към инсулин и метаболизма на глюкозата. Тези антидиабетни ефекти се проявяват както с боровинков сок, така и с екстракт.

В проучване при 32 пациенти със затлъстяване с инсулинова резистентност, две боровинкови смутита всеки ден подобряват чувствителността към инсулин.


#9 Може да помогне в борбата с инфекциите на пикочните пътища.

Инфекциите на пикочните пътища (UTIs) са често срещан проблем при жените. Широко известно е, че сокът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на тези видове инфекции.

Тъй като боровинките са тясно свързани с червените боровинки, те се хвалят с много от същите активни вещества като тези в сока от червена боровинка

Тези вещества се наричат ​​анти-лепила и помагат да се предотврати свързването на бактерии като E.coli към стената на пикочния мехур.

E, оказа се малък плод, а с големи ползи. Специалистите съветват да не подминаваме мъничетата на пазара или в супермаркета, а да грабваме смело! Могат да се консумират сурови, а може и да ги включваме към ежедневното меню под различни форми. Кои са любимите ви рецепти с боровинки? Очакваме ви на нашата Facebook страница!