Растение на безсмъртието, така египтяните са наричали алоето. Днес растението продължава достойно да защитава този свой прякор и ни радва с редица ползи. Предстои да разгледаме чудотворните му свойства и да разкрием как може да отгледаме алое в домашни условия.

От древността до днес

В продължение на векове растението се използва за лечебни и козметични цели от древните цивилизации в Египет, Китай, Гърция, Рим и Индия. Първите писмени доказателства за неговите лечебни качества са открити в египетски папирус датиращ от 3500 год. пр. н. ера. Известно е, че Клеопатра е разчитала на него за поддържането на легендарната си красота. Тя използвала гел от свежо алое, за да запази кожата си свежа, еластична и вечно млада.

Смята се, че арабските търговци са отговорни за разпространяването му в Персия и Индия, а името Алое идва от арабската дума Alloeh и означава “блестящо горчиво вещество” поради горчивия сок открит в месестите му листа.

В Индия хората вярвали, че растението алое вера растяло в Райските градини. Наричали го “Мълчаливия лечител” и го използвали за лечението на кожни заболявания и възпаления. И до днес в санскритския език алое вера се нарича “Kumari” или “богиня”, тъй като много от жените от източна Индия ежедневно го използват, за да поддържат красотата си и да противодействат на следите от възрастта.

Плътните листа на алое верата подсказвали за богатото съдържание на растението. Именно прозрачният гел, който се съдържа там се е използвал за лечение на рани, изгаряния, кожни инфекции и редица кожни заболявания. Днес алоето не се прилага само външно, но и вътрешно.

Ползи от употребата на алое вера

Растението е истинско богатство! Съдържа над 75 подхранващи съставки – 20 основни минерала, 19 аминокиселини включително всичките 8 основни аминокиселини и 11 второстепенни, както и 12 витамина (A, B1, B6, B12, C и E). Алоето ни дарява с редица антиоксиданти, антрахинонови гликозиди, биогенни стимулатори, неорганични минерали (калций, феромагнезий и калий).

Предвид интензивното ни ежедневие и предизвикателствата покрай храненето, няма как да не споменем, че алоето спомага за добрия метаболизъм и често се използва като натурално разхлабително. Свойствата на растението успокояват стомашно-чревния тракт и спомагат за по-добрата му функция.

Както споменахме, козметичните ползи от алое верата са редица. На първи позиции, обаче, се нарежда употребата на алое при борба с косопад. Гелът, който се извлича от алоето има силата да заздравява, подхранва и възстановява скалпа, а освен това изглажда косъма и активира растежа на нова коса.

Алое верата се използва като силно противовъзпалително натурално средство. При кожни възпаления, обострени реакции или рани, компресите и/или мехлемите от алое вера ще спомогнат за бързото възстановяване и избягване на възпалителни процеси. В случай, че отглеждате алое в домашни условия не се колебайте да наложите от листата му върху наранена област, която е потърпевша от слънчево или битово изгаряне. Алоето има силата да понижи температурата и успокои кожата.

От древността до днес зеленото растение е познато с антибактериалните си и противогъбични свойства, като единственото условие е да се използва във висока концентрация и директно върху засегнатите участъци.

Още и още ползи от включването на алое вера в ежедневието:

– овлажнява дълбоко кожата и възвръща сияйния й вид;

– при екземи, акне, псориазис, розацея.

Впечатляващо е как едно растение може да спомага за толкова много неща. Още по-хубавото е, че може да си го отглеждаме сами вкъщи. Представяме ви как:

Какво е необходимо?

Изберете саксия в любимия си цвят, като единственото условие е да бъде глинена и в дъното ѝ да бъдат разположени ситни камъчета, за да подсигурите дренаж. Напълнете я с обикновена почва, която да изпълни половината, а останалата половина запълнете с торфен мъх. Засадете стръкчето от алое вера и очаквайте резултата.

Щом засадите новото растение, препоръчително е да не го поливате в продължение на 2 седмици. Корените ще продължат да растат през това време. След това можете да го полеете с малко вода.

Алое вера е растение, което обича светлината. Позиционирайте го на място, което е обилно озарено от слънцето.

Какъв сорт алое вера да изберете?

В наши дни съществуват над 200 сорта алое вера. Което предшества и въпросът кой сорт да изберем?

ALOE ARBORESCENS: Този сорт е с формата на “октопод”. Ако разполагате с повече място вкъщи, то спокойно може да изберете този сорт. Обикновено расте много бързо и формира храсти, които могат да достигнат височина до 4 метра.

ALOE SAPONARIA: Този сорт е един от най-популярните. Листата му достигат дължина от 15-20 см. и завършват с остри върхове. Този вид алое вера е изключително подходящ за отглеждане в апартамент или на по-тесни пространства, защото големината му е премерена и не създава никакви неудобства.

ALOE ARISTATA: Централната му част обикновено е с диаметър 15-20 см. Освен, че се справя с изброените дотук неразположения и здравословни проблеми, то е идеално за третиране на ужилвания от оси и други насекоми. Идеално е за приготвяне на домашни лечебни средства.

Отглеждането на цветето алое вера е лесно, приятно и полезно. Растението обикновено развива голяма коренова система и образуват стабилен захват в почвата.

Алое вера не вирее на студено. 

Както сами можете да се убедите, отглеждането на цветето алое вера у дома не е сложно. Растението се развива бързо и не е претенциозно. Щом забележите, че листата му стават твърде големи или месести може да ги отрежете и да ги използвате за приготовление на домашни разкрасителни и лечебни средства. Това растение се възпроизвежда бързо, което означава, че винаги ще разполагате с издънки за разсаждане.

Отглеждането на това лечебно растение е много приятно и лесно, освен това винаги ще можете да се възползвате от многобройните му полезни качества.

Какъв е вашият опит с алое вера? Очакваме Ви на нашата Facebook страница, за да обменим опит.