Както вече знаете, едната страна е лъскава, а другата не. Но какво означава това?


Вероятно отдавна сте забелязали, че алуминиевото фолио има две различни страни: една лъскава и блестяща и друга…ще я наречем матирана. Някои от нас предпочитат да покриват тавата за печене с лъскавата страна навън, други пък смятат, че по-добре да е обратно.

Но кое от двете е правилно? Има ли разлика?

Дали блестящата страна привлича повече топлина, което да води до по-бързо печене? Или пък матираната е по-добър проводник? Вероятно повечето от нас са прекарали няколко секунди в размисъл по този въпрос. Да видим какво казват експертите! Това, което трябва да знаете е: ако използвате алуминиевото фолио с лъскавата страна навън – правите го правилно. Ако го използвате с матираната страна навън – също го правите правилно! Според професионалните готвачи (каквито са в кухнята на Reynold’s Kitchen) разликата между двете страни няма нищо общо с готвенето.

Разликата е в резултат от производствения процес на алуминиевото фолио.


Експертите от кухнята на Reynold’s обясняват разликата така:

По време на производството фолиото се „разстила“ на слоеве чрез пресоване. Върху него се прилага топлина и сила, за да се разпъне и да се получи желаната дебелина.

При този процес се слепват два слоя един в друг по едно и също време, защото ако не се направи това, фолиото ще се разкъса по време пресоването. Когато фолиото влезе в контакт с друг слой се получава матираната страна.

Лъскавата и блестяща страна е такава, защото няма контакт с друг лист метал. Ефективността на алуминиевото фолио е една и съща, от която и страна да го използвате.

С други думи, не се колебайте да използвате фолиото както ви харесва.

Приятно готвене!