Антъни Бурдейн посещава всеки континент на земята – да, дори Антарктика – в търсене на добра храна и по-добри истории. Останалият завинаги на 61-години домакин на Parts Unknown беше намерен мъртъв в хотелската си стая на френски хотел, на 6-ти юни. С това си отиде един титан и то не само на кулинарията, а на нещо по-значително – Антъни вкара в дома ни целия свят, част от които са и кулинарните обичаи на всяка страна. Той не смяташе себе си за журналист, но намери начини да влезе в сърцата на хората, обикновено около някое от щурите хапвания придружени със студена бира, независимо дали става дума за президентът Обама или група студенти в кафене. Той започва като готвач, работещ в продължение на десетилетия в ресторантите в Ню Йорк. С течение на годините показва уменията, които е усвоил, предлагайки съвети на начинаещи готвачи от това как да направят бъркани яйца до необходимостта от добър нож. В следващите редове събрахме няколко от съветите му относно готвенето, пътуването и животът:

 • Ножът трябва винаги да е готов!

„Винаги подлагам готвачите, с които работя на подготовка на ножовете, за да могат лесно да правят основни разфасовки. Уверявам се, че моите готвачи имат добри кухненски ножове за всяка ситуация – филетиране, кълцане и т.н.“ споделя Антъни за „Food and Wine”.

 • Седем стъпки за перфектен рибай стек:
 1. Вземете хубав, 400- грамов Рибай стек
 2. Оставете го на стайна температура за около половин час
 3. Овкусете го със сол и смлян черен пипер непосредствено преди да го сложите да се пече.
 4. Сложете го на скарата. Не използвайте вилица или нож, а щипки.
 5. Оставете го да се пече! След известно време го завъртете на 45 градуса.
 6. Когато се изпече от едната страна, го завъртете. Повторете стъпка 5.
 7. Каквото и да правите, не забравяйте да го оставите 5 минути да почива преди да го нарежете.
 • Работа с хранителни продукти

Според Bourdain’s „Kitchen Confidential“ , „разфасофките и заготовките са гръбнакът на доброто готвене“, така че подгответе свои собствени. Сварете няколко кокала, за да имате готов бульон, предварително разделете запасите си от месо на порции, подгответе си сосовете.

Обезпечете добре се преди самото готвене!

 • Съвети за отлично приготвени яйца

Ако правите бъркани яйца, не правете каша, просто пропуснете млякото и използвайте яйца, сол, пипер и масло. Ако счупите яйцето на плоска повърхност вместо на ръба на купа, имате по-голям шанс в сместа ви да не попадне черупка.

И не забравяйте:, „в каквото и да добавите яйце със сигурност ще стане по-добре“.

 • Опростявайте нещата

„Добрата храна често, дори почти винаги e простата храна“ споделя Бурдейн в „Kitchen Confidential“. Той открива удоволствие дори в бургерите от In-N-Out, които описва като „балистична ракета“ , перфектно разработена за доставка на протеини.

Една нощ, докато пътува с лодка по река Конго, Бурдейн показа на зрителите, че когато ножът ви не е достатъчно остър, може да използвате дори мачете.

 • Дори и накрая на света има добра храна

Когато не мислел за това какво изобщо правели учените в тази пустош, Бурдейн се чудел какво приготвят готвачите в кухнята! Става въпрос за изследователската станция McMurdo в Антарктида. На един континент, където свежата храна е дефицит, те трябвало да бъдат креативни с комбинацията на храните.  „Ние не приготвяме фантастична храна, ние просто правим обикновената храна добре“, споделя един от работниците, докато хапва от храната си с любов.

 • Ако не познавате страната хапнете от това, което хапват и другите

Ако се окажете на място, където не разбирате езика, не се мъчете да търсите англо-говорящи. Просто седнете в някой местен ресторант и насочете погледа си към това, което хапват на съседните маси. Бурдейн споделя за “Time”: „Малко е неудобно, но от това ще извлечете много повече, отколкото ако се придържате към туристическите навици. Това са онези малки човешки моменти, които ще бъдат с вас завинаги.“

 • Има някаква нишка, която ни свързва…

Бурдейн пътувал толкова много, че можел да види някои ястия и техники на приготвяне, които се появявали отново и отново в различните страни под различни форми. „Правят една или друга версия от това по целия Свят, но езикът на жестовете е специален“.


Начинът по който Антъни говореше и пишеше за местата, които е посетил – Виетнам, Уругвай, Иран и т.н. е все едно, че ги обичаше. Той би искал и вие да ги обикнете.

Бейрут дори влиза под кожата му. Чрез местата, които Бурдейн е избрал да посети – не само самите страни, а домовете и бизнесите, в които е влязъл – той показа на зрителите, че винаги трябва да се освободят от очакванията си, когато пътуват.

Макар вече да го няма, той остави цял един живот изпълнен с приключения.

Приключения, към които с удоволствие се връщаме всеки път, за да се насладим на пътуването с Антъни Бурдейн като наш ваш водач.

снимка: explorepartsunknown.com