Бадемите са сред любимите ядки в кухнята и ежедневието. Това вероятно се дължи на мекия им, сладък вкус? Но бадемите могат да се намерят и под формата на бадемово масло, бадемово мляко и като съставка в много козметични продукти. Но защо бадемите са толкова популярни? И защо някои имат горчив вкус?

Бадемите са плодовете на бадемовото дърво, което носи прочутото латинско име на prunus amygdalus. Бадемовото дърво може да расте до пет метра височина, а през пролетта ярките бели и розови цветя са особено красиви. Плодът е с големина на слива и има зелена, месеста черупка. Беритбата на костилковите плодове е между август и октомври и е напълно механизирана – дърветата се разклащат и прибират от машини.

Родината на бадемовото дърво е Близкия Изток и Централна Азия. Оттам се пренася до средиземноморския регион, например в Испания, Иран, Мароко и Италия. Един не толкова познат факт: „монополът“ на бадемите е в Калифорния. Над половината „реколта“ в световен мащаб се отглежда там.

Костилен плод, скрит като орех.

Бадемите са плодове? Как така? От гледна точка на науката ботаника, бадемите не са ядки – както мнозина приемат – а всъщност са костилкови плодове. Сравнението с ядки обаче е достатъчно точно, когато се имат предвид формата и хранителните стойности на този костилков плод. Бадемите също са силен алерген – което е още една обща черта с „истинските“ ядки.

Бадемовите сортове – горчиви или сладки?

Костилковият плод се разделя на два вида: сладък и горчив. Сладките бадеми имат плодове със сладък вкус и се предлагат главно като бланширани бадеми (популярни в сладкарството).

За разлика от тях горчивият бадем, който идва основно от Мароко, Сирия или Испания, има съвсем различен вкус. Те не могат да се консумират сурови. Вместо това те се използват в производството на масло или като ароматизираща съставка. Характерното горчиво вещество е гликозидният амигдалин. Когато се смеси с вода, той се разгражда на циановодородна киселина и масло от горчив бадем. Но внимавайте, защото циановата киселина е токсична. Само пет до десет горчиви бадема могат да се окажат фатални за децата. За възрастни дозата е около 60 бадема. От друга страна, по време на готвене и печене опасната циановодородна киселина се изпарява и маслото от горчив бадем запазва характерния си вкус.

Какво има в тях?

Нарастващата популярност на този малък плод определено има общо с хранителните му съставки. Най-важната им характеристика е високото съдържание на калории, тъй като бадемите са мазнина – 53 процента, за да бъдем точни. Други важни присъстващи вещества са протеин (24 процента) и високият дял на хранителни фибри. Нещо повече, бадемите имат най-високото съдържание на калций, калий и магнезий във всяка ядка. Въпреки това, поради високият процент на мазнини трябва да се избягва прекомерната консумация на този сладък костилен плод.

Бадемите новата тенденция ли са?

На пазара навлизат все повече и повече преработени продукти от бадеми. Например бадемово кисело мляко, бадемово масло, бадемово мляко и други. Бадемовото мляко се прави от сладки, натрошени бадеми, напоени с вода. След смесване и прецеждане млякото вече може да се пие. Предимството на всички бадемови продукти е, че те са напълно вегетариански и все пак могат да заменят животински продукти. Но тук трябва да се обърне специално внимание: Тези продукти често не показват на потребителите откъде идва суровината. Например, на производството на бадеми в САЩ трябва да се гледа много критично, тъй като площите, отглеждани за производство на бадем в Калифорния, изискват много вода (което не е екологично и природосъобразно). Подобни са условията и в Испания. За съжаление, имаме само един съвет за пазаруване, който да помогне за опазването на околната среда: ограничаване на консумацията на вкусните костилкови плодове.