Балсамикото изпъква с уникален вкус и неповторимост. Вкус, който е нежен, леко сладък, малко кисел, плътен и отличаващ се. Вкус, който оставя следа и придава изящност на храната.  Днес се запознаваме отблизо с неговата същност. Историята му е повече от интересна, а правилата за приложението му са определящи за крайния резултат. Да се насладим в пълната му прелест! 

От Италия до България

Някъде там, обгърнат от слънцето и италианската музика отлежава един от най-ценните продукти в света – балсамовият оцет /Aceto Balsamico/. Балсамикото произхожда от Модена в Северна Италия. Оригиналният оцет се прави там, и никъде другаде по света. Балсамико, както го наричат много хора е кулинарна наслада, с която италианците много добре знаят как да поглезят вкусовите рецептори и от друга страна да разпространяват своите шедьоври на кулинарията без рамки, по целия свят.

Местното население в Модена познава ценните качества на балсамовия оцет още от Средновековието. Съществуват текстове на над 500 години, които споменават балсамикото от Модена и технологиите за производството му. Историята разказва за дукът на Модена – Франческо IV, който никога не потеглял на път ако със себе си не носи няколко бутилки балсамов оцет. Местните хора, без значение от финансовото състояние, притежавали свой собствен съд, предназначен специално за балсамов оцет, който се предава по наследство като най-личен дар. През годините италианците разпространяват рецептата за балсамико из цяла Европа, но забележете – създават свой консорциум „Балсамов оцет от Модена“, който обединява най-важните и стари производители на балсамико и защитава името и местните традиции на производство в Модена по целия свят. Консорциумът дава на своите потребители гаранция, че продуктите, които се продават от членовете му са оригинални и висококачествени.

Днес, кулинарните експерти са напълно единодушни – балсамикото е сред един от най-безценните дарове на истинската средиземноморска кухня.Технологията на производство на балсамов оцет е много сложна. Гроздовата меласа, необходима за направата му отлежава в бъчви за около 15-20 години. Използва се винен оцет за ферментация.Ежегодно течността се прелива от по-голямата в по-малка бъчва, което придава на оцета характерния наситен аромат. Производителите твърдят, че оцетът трябва да се съхранява първо в кестенови, а след това в дъбови бъчви, които да са подредени в топли помещения.

С отлежаването, балсамовият оцет става все по-ароматен. Оригиналният балсамико се овкусява с билки, най-често босилек, естрагон, кимион, мента, розмарин, целина, маточина, семена анасон, копър, магданоз и редица други.

Избор и съхранение на балсамов оцет

Ще познаете истинския балсамов оцет по високата му цена. Традиционната рецепта, отлежаването, технологията и усилията гарантират качествен продукт, който определено се приема за един от най-скъпите в кулинарията. В някои случаи достига цена над 100.00 лв за около 100 мл балсамико. Истинският балсамов оцет се продава само в бутилки с крушовидни форми. Два от най-популярните вида балсамико се разпознават по етиката на бутилката. Балсамико с червен етикет означава, че оцетът е на 12 години, сребърният етикет – 18 години, а златният етикет символизира балсамов оцет, отлежавал четвърт век.

В случай че решите да поглезите домакинството с този изключително ароматен и благ продукт, не забравяйте да го съхранявате правилно, за да задържите максимално дълго неговите качества. Съхранявайте оцета в плътно затворено шише и в хладилник.

Балсамов оцет в кулинарията

Важно е да уточним, че балсамовият оцет не се прибавя по време на термична обработка, а към вече готови ястия. Към ястието се добавят само няколко капки, защото ароматът е много силен и в големи количества не би бил приятен за сетивата.

Оцетът е подходяща добавка към почти всички видове зеленчуци. Придава неповторима изтънченост на кулинарните произведения. Освен за подправяне на салати, балсамикото е подходящ за допълнение на дресинги, гурме сосове и др. Изненадващо е, че той подчертава отлично вкусовете и на някои плодове, сред които ягоди, праскови и малини.

Ползи от балсамовия оцет

Освен изключително приятен на вкус и аромат, балсамовият оцет естествен източник на антиоксиданти. Редовното консумиране на балсамико, в приемливи количества, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява психическото състояние, има сила да предотврати диабет или мозъчен инфаркт. Учените подлагат на изследвания и до днес чудодейната италианска находка и смятат, че балсамовия оцет намалява риска от поява на онкологични заболявания.

 

Други важни ползи от консумацията на балсамов оцет са свързани с намаляването на излишните килограми. Той е подходящ овкусител по време на диети за отслабване или друг здравословен хранителен режим, полифенолите в него действат чрез двоен механизъм – подобряват инсулиновата резистентност и възпрепятстват липогенезата.

Благодарение на перфекционистите по вкусове, а именно италианците, ние днес може да поглезим сетивата и организма си с този изкусителен продукт. Балсамовият оцет заслужава своето почетно място в кухнята ни и има силата да придаде неповторимост на ястията ни. 

Вие опитвали ли сте го? Коя е любимата ви рецепта с балсамов оцет? Отговорите може да споделите в дискусията на нашата Facebook страница и да обменим полезни мнения.