Хляб и сирене при дегустация на вино?

При стандартните дегустации на вино е нормално да се сервира пресен бял хляб, сирене и други закуски, които „прочистват“ небцето, докато опитвате различните видове вина. Освен това, тези храни помагат да се предотврати главоболието и последиците от прекалената консумация на алкохол, който от глътка на глътка става все по-опияняващ. Но при дегустациите от най-високо ниво нещата са малко по-различни – мезета и закуски не се сервират, а налятото в чашата вино никога не се поглъща.

През следващите няколко месеца, когато новата реколта вече е бутилирана и доставена, професионалните дегустатори определено са натоварени, запълнили своите графици. Това се случва всяка година по това време, когато всички по-големи винарски изложения започват да отварят врати за посетители.

Prowein, което се проведе в Дюселдорф в средата на март, стартира лозарската година за професионални дегустатори, обикновени ценители на виното и журналисти. През лятото ще влезем в сезона и на други важни европейски панаири на виното като Vinitaly във Верона и London Wine Trade Fair в Обединеното Кралство.

Интересното при тези професионални изложения е начинът, по който професионалните дегустатори практикуват и споделят дегустирането на вино, което е в ярък контраст с обичайния етикет на дегустация организирана от местния търговец на вино или винарска изба. Не само, че има изключително голямо разнообразие от вина, но има и практики, които са доста изненадващи за обикновения любител.

Първо правило на професионалните дегустатори: Никога не поглъщай виното!

Точно така, преглъщането на виното е абсолютно табу в професионалната дегустация. След анализ на виното попаднало в устата, дегустаторът ще изплюе глътката си в специално предвиден за това контейнер – важна необходимост при този процес заради огромния обем на вина, които се опитват. Един наистина добър дегустатор може да опита повече от сто вина за един ден. Представете си ако преглъщаше всичко… Друга специфика при професионалистите в този интересен процес е пълната липса на хляб или други подобни закуски при опитване на виното, които обикновените дегустатори използват, за да „прочистят“ небцето си между отделните вина. Всъщност хлябът не е толкова неутрален, колкото много хора смятат. Той има доста съществено влияние върху усещането ни за вкус. До известна степен нишестето в хляба се преобразува в захар по време на дъвчене и това е причина да усещаме виното, което отпиваме като по-кисело, отколкото е в действителност.

Не е необходимо да прочиствате небцето си след дегустацията на всяко едно вино

Това, което е вярно за хляба, що се отнася до дегустацията на вино, се отнася и за ядки и бадеми, които също често се сервират при много от местните дегустации. Това е практика, която би втрещила истинските професионалисти в тази сфера. Причината е, че не е необходимо да очиствате небцето си между отделните отпивания, защото ароматът на следващото вино почти веднага изтрива този на предишното. Само при смяна на типа вино, като например от много тежки червени вина мине на бели, и особено при смяна от сладко към сухо вино, професионалният дегустатор отпива глътка вода, за да се увери, че ще възстанови неутралния вкус в устата си за следващия кръг дегустации.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.