Настоящата 2020 година е пълна с какви ли не новости, но една от тях определено е способна да зарадва не само любителите на кофеина, но и всички други, които обичат кремообразните напитки. Представяме ви най-новото изкушение – Dalgona coffee.

Далгона напитка и какво всъщност я отличава от познатото фрапе?

Трудно е да се намерят думи за удоволствието и пътуването в пухкавите облаци на тази напитка. Освежаващо мляко под кремообразна шапчица от сладка кафе пяна: така с думи може да се опише новата тенденциозна напитка. Редом до традиционното еспресо, бялото фрапе, капучиното, латето достойно се нарежда и далгона, което ви подарява още един изумителен начин да се насладите на кафето. Именно поради тези причини днес отделяме специално внимание на тази напитка, как се приготвя, откъде произхожда и още, и още. Все пак, важно е да сме в крак с тенденциите особено по любимите теми.

Популярност в няколко клика

Времето, в което живеем ни облагодетелства с това, че хубавите неща, бързо набират популярност и променят тенденциите. Точно това се случва и с далгоната. Благодарение на социалните мрежи, иновацията в кафето „пропътува“ дългото разстояние от Южна Корея чак до тук. Точното място на произход на далгона е Макао. Там, местен актьор открива тази разновидност на кафето в началото на 2020 г. и го представя в телевизионно шоу. Съвсем бързо, новината за новата кафе-напитка обикаля се превръща в мода, а така достига и до нас днес. Името си, този тип напитка получава поради близкия си вкус с традиционния за Южна Корея сладко „Далгона“.

Далгона – как да си направим?

Е, да си дойдем на думата! Хубавото от този нов тренд е, че можем да си приготвим тази лятна разновидност на кафето с мляко и то с минимални усилия. Уникалното нещо за кафето на далгона е сместа от кафе, вода и захар в три равни части, която формира неповторимата кремообразна корона на хладката напитка.

Рецепта за кафе Далгона

(Подходяща за 2 чаши)

Съставки

2 с.л. гранулирана захар

2 с.л. разтворимо кафе

2 с.л. топла вода

Лед, за сервиране

Мляко, за сервиране

В средна купа комбинирайте захар, кафе и вода в равни части. Енергично разбъркайте с ръка, докато сместа стане копринено гладка и блестяща за около 5 минути, а след това продължете да бъркате с миксер в продължение на около 1 минута, докато сместа се сгъсти и задържи формата си.

Напълнете чаша с лед и мляко, а след това завъртете отгоре кремът от кафе, разбъркайте и се насладете.

Предимствата на модерната напитка са очевидни. Съществува обаче и малък недостатък – с използването на разтворимо кафе нещо се губи по отношение на вкуса на кафето. Разтворимото кафе не може да се сравни със смляното кафе на зърна. Малък трик постига оптималния вкус на далгона: вместо да използвате смес от разтворимо кафе, вода и захар 1: 1: 1, можете също да разбиете крем от силно, прясно сварено еспресо и пет супени лъжици захар.

Няма как да пропуснем факта, че далгоната прилича на познатото фрапе, но може би е време да откроим каква е разликата между далгоната и фрапето:

Фрапе

1 разтворимо кафе

1-1½ с.л студена вода

1 ч.л. захар

лед

Студена вода за доливане

Мляко на вкус

Поставете кафето, захарта  и 1-1½ водата в шейкър или бурканче. Разклатете енергично за около 30 секунди. Изсипете съдържанието в чаша с лед, добавете мляко на вкус.

Основната разлика е именно в приготвянето и получаването на кремообразна шапчица при кафето далгона, вместо познатата при фрапето обикновена пяна.

Как да сервираме?

Този въпрос далеч не е излишен, защото поднасянето на далгона е от съществено значение за изживяването.

За да направите кафето от далгона още по-специално, можете да поръсите коронката с малко какао на прах или канела за финал. Бихте могли да помислите дори за щипка кардамон, която придава екзотичен вкус на кафето и напомня за неговия произход. А в края, но не на последно място, добавянето на две или три кубчета лед от вашия фризер Liebherr нареждат напитката сред любимите летни. Фантастично вкусно!

Алтернативи

Би било нечестно ако не консумирате мляко, да се лишите от удоволствието на кремообразната и така неустоима шапчица на далгоната. В тази връзка – има алтернативи. Спокойно може да заместите млякото с такова на растителна основа, например кокосово, бадемово, оризово или с мляко от кашу. Заслужава си да опитате различни видове мляко, за да разберете коя комбинация с кафе най-добре отговаря на вашите вкусови предпочитания.

Далгона без кафе?

Разбира се, мисията е възможна, просто заменяте дозата кафе с какао на прах и следвате отново същото съотношение 1:1:1. Тази промяна изисква само едно допълнително нещо, а именно да добавите 100 мл. бита сметана, за да постигнете плътност на крема.

Експериментирайте, забавлявайте се и се наслаждавайте. Току виж от вашите експерименти се роди нова напитка, така както в началото на годината се е родила далгоната. Пожелаваме ви вкусно лято!