Десертно вино е термин, който е често срещан, но от който любителите на вино без опит, се объркват. Затова в тази статия ще разгледаме влияе виното на десерта след вечеря.


Десертното вино е единственото вино, което достига такова ниво на сладост, което да е подходящо при консумация с десерта. Един от най-важните принципи за хармония във вкусовете е храната да не е по-сладка от виното. Казано по друг начин – виното трябва да е сладко поне колкото храната. Ако изберете вино, което не е толкова сладко, но сухо, комбинирайки го със сладък десерт, така виното ще придобие силно кисел оттенък.

Как да изберете вино, което да си отива с десерта?


Има основно три метода. Най-популярният е десертно вино направено от силно узряло или дори презряло грозде. Това грозде се бере на много късен етап. При него захарта вече се е натрупала в гроздовите зърна и след ферментацията нивото й се засилва. За да получат изключително високо качество вино от този вид, винопроизводителите отиват дори по-далече – те се надяват на инфестация при вината, което се нарича „благородна плесен“.  В този случай, обвивката на гроздовите зърна се напуква и водата от тях се изпарява. По този начин се развиавт останалите съставки – аромат, киселинност и сладост. Известни имена, произведени по тази технология са „Beerenauslese” и „Trockenbeerenauslesen“.

Десертно вино = ледено вино


Необикновен начин за концентриране на съставките и захарта в гроздовите зърна е използван при редките ледени вина. Гроздовете са оставени да зреят до късно през годината, като винопроизводителите се надяват на ранно застудяване. Ако температурите паднат до -7оС или по-малко, замръзналите зърна се събират бързо и веднага се намачкват. Тъй като водата в зърната е замръзнала, тя се задържа в тях. Количеството сок, изцеден от тях, е силно наситен на аромат, захар и киселинност.

Третата група десертни вина е съставена от ликьорени вина, сред които можете да откриете вината Мускат от южна Франция. Ферментацията на сладките гроздови зърна се прекъсва с добавяне на алкохол, от което следва силното съдържание на алкохол в тези вина.

Интересен факт: Десертните вина са перфектни не само за сладки десерти, но и в комбинация с подправени сирена. Плодовата сладост на тези вина помага за редуциране на соления вкус на сиренето. Можете да опитате с класическите сирена Рокфор или Стилтън.