Ние в Liebherr вярваме и подкрепяме малкия и среден бизнес!

 

С годините натрупахме множество добри примери на наши партньори и заедно с тях сме щастливи да ви ги споделим. Предстои да разкажем поредица от истории за малки и средни български фирми, които определено са пример за професионализъм, устойчивост, качество и адаптивност. Този сектор от бизнеса демонстрира ценности, които са дълбоко заложени в Liebherr като семейна компания.

Тази седмица за нас е истинско удоволствие да представим добрия пример на „Житко“ ЕООД брандът, който прави животa на всички нас значително по-вкусен. Срещаме се отблизо с Елизабет Ланге, собственик на популярния бранд „Хлебарят Житко“, която доказва, че България може да бъде прекрасно място за развитие на бизнес и то какъв! По въздуха сякаш вече се усеща ароматът от прясно изпечен хляб, а Елизабет сладкодумно разказва за причината да се върне от Швейцария и да си купи конвектомат.

Като представител на „Житко“ ЕООД, разкажете ни вашия професионален път?

След 17 години живот в Швейцария се върнах в България. Със съпруга ми ядем хляб или за вечеря с кашкавал, салам, салата или събота/неделя за брънч. Тук ни липсваше качествения, вкусен и разнообразен хляб, който познавахме от Швейцария. Преди няколко години беше назрял моментът и се записах за курс по хлебарство с намерението да си приготвям хляб сама. След много незадоволителни опита се записах на курс в международната професионална академия по хлебарство и сладкарство в Люцерн, Швейцария. Там получих технологията и разбирането на процесите в хлебарството. Започнах да пека хляб вкъщи. Купих си малък професионален конвектомат. Започнах да пека повече и повече хляб, да подарявам, а по-късно и да продавам на съседите си. Получавах положителна обратна връзка и лека-полека хората около мен започнаха да си поръчват хляб. Някои от тях искаха ежедневно пресен хляб. Така се роди идеята да отворя пекарна с голям избор на хляб (по швейцарски рецепти) и други печива.

Кои са предимствата от това да реализирате бизнес в България?  

В България липсва „хлебна култура“ и традициите за съжаление са забравени. Другите занаятчийски пекарни и ние спомагаме за създаването на хлебна култура и за развиването на нов вкус сред консуматорите на хляб.

Какви са ежедневните ви предизвикателства?

Как да произведем толкова хляб, че хем да не остане, хем да стигне и за последния клиент.

Каква е вашата формула за успех?

Трябва да бъдем смели и да не спираме да мечтаем.

Как се адаптирате към „новото нормално“ и какъв е съветът ви към останалите бизнеси приспособяващи се към тази тенденция?

Не смятам, че сегашната ситуация е „нормална“ и се надявам скоро да приключи.

Всяка криза е шанс за нещо ново. Трябва да сме гъвкави и да търсим нови пътища и начини за осъществяване на дейността си.