Ние в Liebherr вярваме и подкрепяме малкия и среден бизнес!

С годините натрупахме множество добри примери на наши партньори и заедно с тях сме щастливи да ви ги споделим. Предстои да разкажем поредица от истории за малки и средни български фирми, които определено са пример за професионализъм, устойчивост, качество и адаптивност. Този сектор от бизнеса демонстрира ценности, които са дълбоко заложени в Liebherr като семейна компания.

Тази седмица за нас е истинско удоволствие да представим добрия пример на „Михалково“ АД брандът, който прави животът на всички нас значително по-добър. Срещаме се отблизо с изпълнителния директор Димитър Дългъчев, който вече 11 години допринася за устойчивостта на бранда. С необходимото образование и много труд през 1989 г. той стартира работата си като техник на смяна в ТПК „Михалково“. Издига се по професионалната стълбичка и скоро е вече началник „Производство“. Пътят му сякаш едва сега започва, когато през 2007 заема позицията на председател на ТПК „Михалково“, а през 2009 застава начело изпълнявайки длъжността изпълнителен директор на „Михалково“ АД. Ето и какво любопитно сподели той:

 

Кои са предимствата от това да реализирате бизнес в България?  

Ние в „Михалково” АД сме убедени, че развитието на българската икономика зависи от всеки един бизнес в България.

  • България е член на ЕС, а членството помогна да преодолеем доста тежки кризи, които се случиха през времето, откакто сме членове на ЕС;
  • Станахме част от единен пазар с повече от 500 млн. потребители, имаме възможност за свободно движение на стоки и капитали, гарантирана добра законова рамка в съответствие с тази в ЕС по отношение на трудови правоотношения, защита на потребителите, качество на произведената продукция.
  • В България има добре квалифицирана работна ръка, въпреки че се борим с демографската криза;
  • У нас бизнес се прави с много по-ниски разходи от тези в други страни;
  • Имаме най-ниските преки данъци в целия ЕС – 10 % корпоративен данък и 10 % данък върху доходите на физическите лица;
  • Страната ни има споразумения за избягване на двойно данъчно облагане с огромен брой страни по света (ЕС, САЩ и т.н.). Това означава, че дори да генерираме доходите си в чужбина, ще бъдем обложени с данъци само в една от страните.
  • Последните години страната ни се развива по отношение на подобряване на инфраструктурата.

Какви са ежедневните Ви предизвикателства?

Нашата ежедневна грижа е природното богатство – минералната вода – да стигне в естествен и качествен вид до хората. Ние пазим природните ресурси и инвестираме в иновации – нови технологични линии, намаляваме количество на влагани суровини и материали и повишаваме прецизността на процесите в производството. Освен познатата на поколения българи единствена естествено газирана вода, предлагаме и изворна вода, като наскоро я пуснахме на пазара и в еднолитрови бутилки.

Друго предизвикателство е непрекъснатото повишаване на квалификацията на хората в компанията. Инвестираме постоянно в тях.

Ежедневно сме обвързани с безброй партньори и клиенти и всичко това изисква от ръководството и служителите непрекъсната и ефективна работа в усъвършенстване на уменията за комуникация. Защото те очакват от нас не само качествен продукт, но и адекватен начин, по който да им бъде поднесен.


Каква е Вашата формула за успех?

Универсална формула за успех няма. Всяко пътешествие има своята цел. Трябва да знаем, къде искаме да стигнем и колкото целта е по-конкретна, толкова по-лесно ще я достигнем.

Полагаме грижи за всеки един от служителите във фирмата, така че той да знае, че е важен за нейното съществуване. Да не забравяме, че работещите във фирмата са 90% от успеха й.

Стремим се да сме последователно почтени с клиентите си и партньорите си, за да ни имат дългосрочно доверие. Ние не сме спринтьори, а маратонци, защото устойчивият бизнес се базира на дългосрочни партньорства.

И на последно място, но не по важност е, никога не игнорираме конкуренцията.


Как се адаптирате към „новото нормално“ и какъв е съветът Ви към останалите бизнеси, приспособяващи се към тази тенденция?

В създалата се безпрецедентна ситуация нашата компания успя да се мобилизира и продължава да работи на пълен капацитет, като спазва всички ограничителни и хигиенни изисквания, за да осигури на своите клиенти безопасна и чиста вода от изворите на „Михалково”.

Животът в изолация ни накара да преосмислим много неща, да преподредим приоритетите си. Няма как да се върнем към стария си живот, понеже самите ние вече сме други. Трябва да се адаптираме към новата ситуация и да се научим да живеем с „новото нормално“.