От десетилетия кокошите яйца взимат активно участие в начина на хранене на хората. Дори и в днешно време, те набират все повече популярност благодарение на чудесните си хранителни вещества. В четивото по-долу събрахме 9 интересни и нетолкова познати факта за кокошите яйца. 

Кафявите кокошки снасят само кафяви яйца

Това е вярно, но не напълно и само отчасти. Кафявите яйца могат да се снесат и от бели кокошки. Всъщност един много добър начин да предположите цвета на яйцето е по цвета на меката част на ухото на кокошката. Тези с бял цвят снасят бели яйца, а тези с червени – кафяви.

Кафявите яйца са по-полезни от белите

Цветът на яйцата няма нищо общо с хранителната им стойност. Далеч по-важните фактори са здравето на кокошката и хранителният ѝ режим. Също така е важно и е от значение дали птицата е стояла затворена или е от „свободните“ (няма научни доказателства дали това е така).

Яйцата трябва да се съхраняват при температура под 5°C

При ниски температури бактериите на салмонелата не могат да се размножават, но при стайна температура те се размножават с експлозивна скорост.

Яйцата са една от най-питателните храни

Едно голямо яйце (около 70 g) съдържа около 16% от дневната нужда от протеин за възрастен. Голямото яйце съдържа 9 грама протеин, 8 грама мазнини и много малко количество въглехидрати. Яйцата съдържат също така значителни количества от почти всички основни витамини и минерали (с изключение на витамин С). Витамините се съдържат най-вече в яйчния жълтък.

Високите нива на мазнини в жълтъка са вредни за здравето

Въпреки че яйчният жълтък съдържа сравнително високи нива на холестерол, той не влияе зле и не повишава цялостното му ниво в тялото ни.

Проучванията показват, че яденето на разумно количество кокоши яйца е полезно за здравето и няма негативни последици. Мазнините в яйчния жълтък обаче са много по-полезни и по-здравословни от преработените и трансмазнините в много други храни.

Дебелината на черупката зависи от храната

Какво и как се храни кокошката оказва силно влияе както върху дебелината на черупката на яйцата, така и на вкуса и цвета на яйчния жълтък. Ако тя има недостатъчно калций в хранителния си режим, то ще снася яйца с тънки черупки или дори без черупки.

Яйцата ще оцелеят по-дълго, ако се съхраняват с острия край надолу

Облият край има въздушен джоб между черупката на яйцата и вътрешната им мембрана. По време на съхранение то губи влага и джобът става все по-голям. Ако обаче обърнем яйцето с оструя край надолу, въздушният джоб остава отгоре и ние предотвратяваме разширяването му, като по този начин намаляваме риска от разваляне. От друга страна, удобната, регулируема решетка за яйца е включена във всички хладилници Liebherr комфорт. Тя е направена по такъв начин, че е добре яйцата да се съхраняват точно както трябва.

Яйцата са единствената непреработена храна от животински произход,

която е разрешено да се съхранява в магазини извън хладилника. Това е така единствено при условието че яйцата са не по-стари от 18 дни благодарение на яйчената черупка осигурява ефективна защита, а протеиновият слой в яйчния белтък също е допълнителна защита. Естествено, след това е препоръчително яйцата да се съхраняват в хладилника.

Яйцето или кокошката?

Въпросът, който ни мъчи от ранните години на човечеството – кое е първо? Яйцето или кокошката? Разбира се, яйцето е първо. Кокошките принадлежат към семейство птици, съществували само от 150 милиона години, докато праисторическите създания с яйца са живели преди повече от 300 милиона години.