Вероятно поне веднъж сте виждали или опитвали физалис. Среща се също като цариградско грозде, мексикански домат, земна череша и еврейска ягода, но прилича най-вече на шоколадов бонбон в хартиена обвивка.

От Перу до България

В България познаваме физалиса от скоро, а плодът произхожда от далечните Перу и Бразилия.  Днес физалис се отглежда по целия свят в умерените и тропически райони на Южна Африка, Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Индия.

В различните страни, плодът е познат под различно име, поради наличието на повече от 100 различни сортове. Този физалис, който можем да открием в супермаркетите и пазарите в България е от тип „мексикански домат“. Той има жълти, сладки и кисели плодове и може да се отглежда в саксия или в градината, като единственото условие е да бъда изложен на слънчева светлина.

Какво се крие в чашката?

Плод, наподобяващ чери доматче, богат на витамин B, C и желязо. Плод, който е обвит в мехуроподобно образувание, наречено чашка или мехунка. Цветът на узрелия плод е бледо-жълт, оранжев или зеленикав, но не се изненадвайте ако го срещнете и във виолетово.

Много са про­фи­лак­тичните и лечеб­ни свойства на фи­за­ли­са, които днес се използват и в медицината. Ан­ти­сеп­тични­те характеристики на пло­до­ве­те са ши­ро­ко приз­на­ти и чес­то се пре­по­ръчват при въз­па­ле­ние на ди­ха­тел­ни­те ор­га­ни. 

Смя­та се, че пло­до­ве­те под­по­ма­гат прочис­т­ва­не­то на кръв­та и от­де­ля­не­то на ал­бу­ми­на от бъб­ре­ци­те. Чес­та­та им кон­су­ма­ция пред­паз­ва хра­нос­ми­ла­тел­на­та сис­те­ма от раз­ви­ти­е­то на вът­реш­ни па­ра­зи­ти, а съ­дър­жа­щи­те се в тях фла­во­ни­ди дейс­т­ват ус­по­ко­я­ва­що. Поради редицата позитивни качества, физалисът е подходящ за добавка към менюто по време на идните Великденски пости или за всякакъв друг тип хранителни режими.

Как да консумираме физалис?

Плодчетата са подходящи за сурова консумация като малка плодова закуска. Физалисът е подходящ за добавка към салати, супи, десерти и дори конфитюр. Плодовете могат да бъдат обработени чрез фината си киселинност, за да подправят десерти, например торти или пайове.

Физалисът добре се комбинира с характерните за България плодове. В доказателство на тази хипотеза ви представяме вкусна рецепта за сладкиш с ябълки и физалис.

 

За да приготвите вкусния десерт са ви необходими:

1 опаковка бутертесто

1 кг ябълки

1000 г физалис

захар – на вкус

канела – на вкус

100 г смлени орехи

50 г смлени бадеми

 

С размразеното бутертесто оформете основата на сладкиша според тавичката, в която ще печете. Измийте ябълките, почистете ги и ги обелете, настържете ги или ги нарежете на дребно. В съд смесете ябълките и нарежете на ситно физалиса. Разбъркайте хубаво. Към получената смес добавете захар по преценка и непрестанно разбърквайте. Добавете и останалите съставки – орехи, бадеми и канела. Бъркайте, докато хубаво се смесят и разпределете върху бутертестото. Отгоре покрийте с ивици бутертесто, като ги редувате или преплитате. Десертът се пече в умерена фурна за около 30 минути. След като е готов е подходящо да бъда декориран с чашките от плодовете на физалиса.

 

За какво да използваме чашката на физалиса?

Обвивката на физалиса е подходяща основно за декорация на различни сладки изкушения. Полята с шоколад, карамелизирана или просто прибавена като акцент към любима торта или сладкиш, чашката определено придава елегантност и отличава десерта.

Важно: Никога не забравяйте, че въпреки полезността на плодовете, цветовете и чашката на това растение са отровни! И още – приети в големи дози, плодовете могат да действат токсично на сърдечния мускул при мъжете. Тези, които проявяват алергии или са чувствителни към семейството, към което принадлежи физалисът, също трябва да избягват консумацията му. Не предприемайте лечение на своя глава и спазвайте дозировките.

 

А вие имате ли любима рецепта с мъничетата? Любипитни сме да обменим опит. Очакваме ви на нашата Facebook страница.