mango2
Мангото е източник на полезни хранителни вещества и като такъв е неизменна част от една здравословна диета като добавка към салата, сокове и смутита.

Ако до сега не сте опитвали този супер плод досега, трябва да го пробвате.

В тази статия ще ви разкажем за мангото и за неговите 5 неподозирани ползи за здравето, които ще ви убедят да го направите неизменна част от менюто си. 

По своята същност мангото е тропическо дърво, което се отглеждало в много райони на Индия. В наши дни с развитието на земеделието, то вече се култивира и на много други континенти по света. Плодовете му обикновено са с дължина от 5 до 15 см. и от 4 до 10 см. ширина оформени в типичната за мангото овална или кръгла форма. Теглото им варира от 150 до 750 грама.

Външната обвивка на мангото е гладка и зелена при неузрелите плодове.

Когато узрее обвивката му придобива златисто жълт цвят, а палитрата често се допълва и от оранжево червен в зависимост от сорта. Въпреки, че днес манго може да се намери почти по всяко време на годината, основният му сезон е от април до август.

В зависимост от вида си мангото може да бъде в различни форма и размери. Във вътрешността си е ярко жълто и сочно, а ядливата част обвива голяма овална черупка, която заема около 1/3 от плода. Вкусът на мангото е изключително приятен с богат сладък аромат и съвсем леко трапчив привкус.

Сортовете “alphonso” (Индия) и “sindhu“ (Пакистан) са познати като най-добрите видове манго заради уникалния си вкус. Съществуват и други като „totapuri“, който е атрактивен със своята богата цветова окраска и американския „haden“, който също е популярен.

Съхранение

Обикновено мангото се събира докато обвивката му е все още зелена.

Докато стигне до магазинната мрежа то вече е започнало да развива цветните си оттенъци, които свидетелстват, че вече е подходящо за консумация. Ако попаднете на не добре узряло манго има голяма вероятност да се сблъскате с доста кисел вкус.

В магазина плодът пристига в различни размери и цветове.

Когато ще си купувате манго избирайте това, което е със здрава кожа и без следи от нараняване. Разбира се, вземете онова, което е добре узряло, но не презряло. Ако мангото е все още е зелено може да го оставите на съхранение при стайна температура за 2-3 дни, докато узрее.

Добре узрялото манго се познава по цвета. То трябва да е оцветено в ярко жълто и червено. Това гарантира, че ще имате на разположение тропическия сладък вкус и аромат.

Узрялото манго може да бъде съхранявано в хладилник в продължение на една седмица ако не е нарязано, а ако е – до 2-3 дни (имайте предвид, че мангото не обича прекалено ниските температури, когато става въпрос за прясна консумация). Може да го замразите като преди това го нарежете на малки кубчета или го пюрирате. Така може да престои във фризера до 6 месеца.

Ако сте решили да си хапнете манго, преди да го нарежете го извадете от хладилника и го оставете за малко на стайна температура, за да се насладите най-естествения му вкус и аромат.

Факти за здравето

1. Мангото е полезно за сърцето

Сред основните рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания са високото кръвно налягане, високите нива на „лошия“ холестерол и въздействието на свободните радикали.

Един от най-лесните и приятни начини за намаляване на тези рискове е ежедневният прием на плодове. Измежду полезните за сърцето се откроява мангото, което доставя на организма изключително полезните вещества фибри, мед, калий и полифеноли.

Мангото съдържа и:

  • пектин (вид разтворими фибри), който понижава нивата на липопротеините с ниска плътност (известни още като LDL-холестерол или т.нар. „лош“ холестерол);
  • полифенолните съединения катехин, кверцетин и магнеферин, които притежават мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства;
  • ниски нива на натрий за сметка на съдържанието на калий, което прави плодът подходящ за хора с високо кръвно налягане.

2. С манго кожата ви ще засияе

Неправилното и непълноценно хранене оказва неблагоприятно въздействие върху състоянието на кожата. От друга страна приемът на подходящите хранителните вещества ще ви помогне да я поддържате здрава и добре изглеждаща. В мангото се съдържат две мощни антиоксидантни съставки – витамините А и С, които допринасят за намаляването на неблагоприятното въздействие на свободните радикали върху кожата

  • Витамин A има съществена роля за изграждането и поддържането на епителните клетки и при недостиг на витамина кожата се изсушава и става напукана.
  • Витамин С от своя страна участва в синтеза на протеина колаген, който е отговорен за силата, еластичността и здравия външен вид на кожата. Колагенът е отговорен и за подмяната и възстановяването на старите кожни клетки с нови.

3. Мангото е полезно и за зрението

В мангото се съдържат и полезните за зрението съставки лутеин и зеаксантин, които участват в изграждането на очната ретина.

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ) засяга ретината и може да причини необратима слепота. Лутеинът и зеаксантинът са предшественици на витамин А.

Приемани в съчетание с витамин А, тези вещества подобряват въздействието му и съответно – допринасят за доброто състояние на зрението ви.

В мангото се съдържат и витамините С и Е, както и микроелементът мед, които също допринасят за борбата с макулната дегенерация, свързана с възрастта.

4. Не дразни стомаха и храносмилателния тракт

Приемът на манго може да допринесе за доброто храносмилане поради съдържащите се в него вода и фибри. Доброто храносмилане и редуцирането на възпалителните процеси са важни фактори за доброто здраве и тонус на организма.

5. Съчетава се с почти всичко

Този сочен плод ще подобри аромата, цвета и вкуса на всяко ястие, което приготвите. Мангото може да се впише добре в рецепти за салати, смутита, тестени вкусотии и дори мъфини. Добавено към свежа салата или пиле, мангото прибавя тропически и освежаващ привкус.