Красота: голяма, ръчно изработена и изрисувана фруктиера с голямо разнообразие от плодове внася не само цвят и акцент в кухнята, но показва отношение на човека към храната.

От друга страна, голяма част от нас поставяме зеленчуците и плодовете един до друг в кухнята или хладилника, за да сместим място и ресурси. Но това е грешка и то неприятна (и с последствия)! Някои видове тях си оказват взаимно влияние в няколко аспекта – срока им на годност. Освен това някои сортове (плодове и зеленчуци включително) се чувстват доста „по-удобно“ и „по-приятно“ в хладилен уред и се „отблагодаряват“ като остават по-дълго свежи и вкусни.

Плодовете и зеленчуците не само се различават по вкус, съставки и условия на отглеждане и зреене, но имат и различни изисквания за съхранение. Някои от тях отделят газообразно вещество, или така наречения етилен (наричан също етен). Той е известен още като хормон на зреенето и гарантира, че „обраните“ видове продължават да зреят и растат дори и след прибирането на реколтата. От друга страна обаче, ако плодовете и зеленчуците са с различна степен на зреене, то ако са в непосредствена близост, може да се създадат фири (тоест някои зеленчуци или плодове да се развалят преждевременно).

Решението: разделете или охладете.

Кой произвежда етилен и кои не?

Кои видове и сортове плодове и зеленчуци са от произвеждащите етилен? Може ли това да са наровете или пък това да не би да са бананите, а може би доматите?

Например ананасът, голяма част от цитрусовите, горските плодове, гроздето, черешите и повечето зеленчуци не узряват в следствие на влиянието на етилена. Краставиците, салатите (зеле, айсберг и т.н.), морковите, целината, аспержите, билките и гъбите са особено чувствителни към хормона на зреенето.

Как ни помага това? Това означава, че всеки вид плодове и зеленчуци има свои собствени изисквания за мястото на съхранение и „доброто съседство“. Ако спазваме тези правила на дистанция и правилно съхранение, те ще ни се отблагодарят с дълготрайна свежест и вкус!

Благодарение на студа, зреенето се забавя.

Истината е, че хладилникът е един от нашите герои, който помага в много ситуации. Например, той инхибира растежа на микробите и забавя метаболитните процеси в плодовете и зеленчуците като по този начин почти спира процеса на зреене в следствие на етилена. От своя страна, това допълнително намаля развалената храна. В допълнение, хладните температури запазват витамините и ароматите. С комбинираната регулация на влагата, която има сейфът за плодове и зеленчуци на вашия хладилник Liebherr, те остават свежи и вкусни за по-дълго време. Следователно може да не използвате пластмасовите торбички за защита от дехидратация.

Все пак хладилникът не е от най-подходящите места за съхранение на всички видове зеленчуци и плодове. Много чувствителните към студа храни включват банани, манго, патладжани и тикви. Тези храни е препоръчително и трябва да се съхраняват в мазето или в килера. Съхранението в хладилник с отделение тип килер също е идеално и подходящо за целта. Зрелите круши, ябълки, киви, нектарини, праскови, сливи и авокадо се „чувстват най-добре и с удоволствие“ се съхраняват на студено. От друга страна, прекалено твърдите и незрели екземпляри може да узреят до желаното ниво при стайна температура, преди да ги поставите в хладилника. Всички други видове като кайсии, череши, грозде, листни и зелеви зеленчуци, маруля, праз и пролетен лук, аспержи, моркови, цвекло, целина, репички, грах, царевица и гъби и билки винаги са в добри ръце в хладилника.