Да се стоплим с гореща бира

Ако има нещо, което производителите на бира добре знаят, е че почитателите ѝ я обичат студена, леденостудена! Но тъй като вече сме в средата на зимата може би е време да помислим за алтернативно предложение, а именно: Защо да не си пийнем гореща бира вместо студена?

Да, идеята изглежда странно, но сгряващите „иейл“ напитки някога са били изключително популярни в механджийския живот по света. Те са осигурявали така желаната топлина в студените нощи, когато храненето е било наистина оскъдно. Преди да опитате гореща бира обаче, важно е да имате правилната настройка за това, вместо да сравнявате преживяването със студената такава. И двете усещания са коренно различни, всяко със своите особености и вкусове.

Още малко история

Преди много години горещата бира била много по-популярна от студената!

Преди 20-ти век, англичаните и американците си правели т.нар. малцов иейл. Те го ферментирали и го консумирали без охлаждане, осигурявайки си плътна сладост и вкус, който се проявявал най-добре при загрята течност. Те обаче не били първите, открили тази зимна радост. Още викингите правели тъмна бира с по-високо съдържание на алкохол, която консумирали гореща, за да се справят с тежките условия на севера. В последствие тази бира става популярна и освен гореща бира, започва да се нарича и тъмна и дори коледна бира.

Топлината в таверните от миналото, предлагащи гореща бира идвала най-вече от камината, около която се нареждали вцепенени от студ и уморени пътници, имащи отчаяна нужда от сгряваща напитка. В този момент леденостудена бира вероятно е последното нещо, което са желали. Тогава, освен за стопляне, огънят служил и за загряване на напитка, комбинация то бира, ром и захар.

Освен да ви достави топлина, горещата бира има и друго предимство.

Смята се, че е по-здравословна от студената. По този повод писателката Рейчъл Лаудън казва:

„Стомахът е като горещ казан, в който се приготвя нашето здраве, Всичко, което гаси пламъците в него, всичко, което гаси този благодатен огън, застрашава жизненоважния процес на храносмилането.“

Е, склонни ли сте да опитате гореща бира?

За своите над 100 века история хората са се радвали на бирата, без да имат на разположение какъвто и да е хладилник да я изстудят! И ако току-що влизате през вратата, премръзнали от ледения вятър навън, това, от което вероятно имате нужда е нещо топло за пиене, нещо, което ще ви отпусне и загрее. Забравете за горещия шоколад, за чая или за огнената ракия!  Тази топла, ароматна и вкусна рецепта за гореща бира определено ще ви затопли. Опитайте.

Необходими съставки:

  • 1 качествена тъмна бира 500 мл
  • 2 ч. л. захар
  • 1 щипка джинджифил
  • 1 щипка смляно индийско орехче
  • 2 щипки канела
  • 1 с. л. мед
  • 1 яйце
  • 1 голяма халба за бира

Начин на приготвяне:

Изсипете бирата в малка тенджера и я загрейте.

Добавете подправките. Оставете за няколко минути загрятата бира и подправките на слаб огън. Ако бирата започне да ври, намалете температурата. Като спрете загряването бирата ще започне да се пени, но това ще отмине до 2-3 минути. Разделете белтъка от жълтъка. В тази рецепта ще ви трябва само жълтъка. Поставете го в малка купичка, добавете захар към него и разбъркайте, докато се получи бяла течност.

Получената  смес трябва да се добави към загрятата бира.

Но и тук, както при застройването на гореща супа с яйце, трябва да внимавате да не го пресечете. За целта добавете 1-2 с.л. от загрятата бира в купичката с яйцето, за да изравните  температурата. Добавете бавно жълтъка към топлата бира, след което загрейте за още 5 минути.

Разбърквайте леко. Добавете мед на вкус. При наливането в халбата използвайте цедка, за да прецедите всякакви остатъци от яйцето и подправките.

Наздраве!