Има три отговора на този въпрос: да, не и понякога! Прочетете нашета статия, за да откриете причините за и против поставянето на топла храна в хладилника (и кога важи понятието „понякога“).

Когато става въпрос за това дали можете да сложите топла (или току-що свалена от котлона манджа) храна в хладилника, мненията се различават значително в зависимост от това в коя част на света живеете. В САЩ хората имат схващането (а и са прекалено загрижени), че микроорганизмите и бактериите лесно могат да „нахлуят“ в храната и съответно да е развалят, ако не е охладят достатъчно бързо. От друга страна, в Европа хората са склонни да се отчитат влиянието на топлата храна върху самия хладилник, а именно, че уредът ще използва повече енергия. Основното схващане на по-голяма част от населението на стария континент е че трябва да слагате храна само в хладилника, след като изстине (по естествен път).

Факти за топлата храна

Ясно е, че хората имат основателни причини за тези противопоставящи се мнения и всъщност е напълно възможно да се съчетаят без проблеми. Без съмнение е факта, че храната се разваля по-бързо, ако се съхранява по-дълго време в топла среда, без да се охлаждане – точно затова е изобретен хладилника (т.е. за удължаване на срока на годност на ястията и продуктите чрез бързо охлаждане и съхраняване при ниска температура).

Също така е ясно, че всеки хладилен уред трябва да работи много повече, за да запази вътрешната си ниска температура, ако някой постави купа с гореща супа в него. И, разбира се, колкото по-топла или гореща е храната и колкото по-голямо е количеството, толкова по-дълго трябва да работи хладилникът, за да възстанови първоначално зададената си температура (което от своя страна значително или незначително ще повиши консумацията на енергия).

Също така е важно да се обърне внимание и на факта, че другите храни, съхранявани в хладилника, ще бъдат изложени на по-високи температури при наличието на топли храни, което потенциално ще скъси срока им на годност. Освен това горещата храна създава конденз в самия уред, който се утаява върху задната стена, причинявайки образуване на лед. И така, кое е най-доброто нещо?

Когато слагате топла храна в хладилника …

  • Оставете първо топлата храна да се охлади до стайна температура
  • Ако е възможно, прехвърлете топлата храна в малки съдове, така че да се охлажда по-бързо
  • Ако поставите топла храна в хладилника, съхранявайте я в контейнер, който е затворен с капак – това намалява конденза във вътрешността и следователно образуването на лед
  • Студена водна баня е ефективен начин за охлаждане на топла храна
  • Съхранявайте хладилника си правилно и не го претоварвайте, за да осигурите добра циркулация на въздуха, което позволява оптимално охлаждане на храната