В българската кухня съществуват безброй рецепти с кайма. Затова е добре да знаете как да приготвите, овкусите и сготвите мляното месо по най-добрия начин.

В тази статия сме ви подготвили 7 изпитани кулинарни трика за работа с мляно месо, с помощта на които винаги ще създавате най-вкусните ястия с кайма.

#1. Как да си направим домашна кайма?


кайма

За да си направите страхотна домашна кайма вкъщи, необходимо е качествено месо, което да смелите. Това може да направите с помощта на:

 • Месомелачка;
 • Блендер;
 • На ръка с два остри ножа

Ако използвате месомелачка, месото ще бъде не просто ситно нарязано, а изцяло смляно. При използването на блендер то ще бъде напълно пулверизирано във вид на паста (разбира се, в зависимост от степента, на която пуснете блендера).

При накълцаното с нож месо крайният резултат е по-сочна кайма, затова ви препоръчваме да си я приготвите по този начин. А за да стане по-бързо, можете да използвате два ножа вместо само един. Също така е добре ножовете да са много остри и относително тежки.

За да имате здрава опора при рязане, ще ви е нужна и една тежка и здрава дъска за рязане, под която да поставите кърпа за допълнителна стабилност.

#2. „Месни дуети“ или какви видове месо да комбинираме


бургери

Професионалните готвачи препоръчват каймата да се замесва от няколко вида месо. Така тя става по-питателна, по-богата на вкус и по-сочна.

Класическата комбинация от свинско и телешко месо далеч не е единствената сполучлива. Съществуват много други интересни и вкусни „месни дуети“, които си струва да опитате.

Такива са например:

 • говеждо + агнешко
 • говеждо + пилешко
 • агнешко + пилешко
 • свинско + пуешко
 • свинско + заешко

Можете да експериментирате и да измислите свой собствен „местен дует“.

Изключение от правилото за комбинираната кайма е, ако искате да си направите домашни бургери. В този случай е по-добре да използвате само един вид месо.

За бургери се използва основно говеждо месо, което можете да направите по-сочно и вкусно, ако във вътрешността добавите смес от зеленчуци и сос по ваш избор.

#3. Какво още да прибавим


какво се слага в каймата

За да направите каймата още по-вкусна, можете да прибавите към нея и някоя от следните допълнителни съставки:

 • хляб, напоен с мляко;
 • масло;
 • настъргано сирене;
 • мас
 • яйце

С добавянето на сурови зеленчуци каймата ще стане още по-сочна. Можете да използвате картофи, тиквички или настъргана зелена ябълка (една средно голяма ябълка е достатъчна за 600 грама месо). А ако искате по-„плътна“ кайма прибавете към нея хляб или ориз.

#4. Подправки за кайма


Ето някои добри идеи за комбинация на мляно месо с подправки, които ще обогатят вкуса му:

 • За говеждо месо използвайте индийско орехче + черен пипер;
 • За агнешко месо използвайте кимион + кориандър;
 • За свинско месо използвайте индийско орехче, черен пипер + няколко капки сос Уорчестър;
 • За пилешко месо използвайте куркума .

Що се отнася до идеалното количество подправки за вашето ястие, то това може да се определи единствено чрез експериментиране. Разбира се, винаги започвайте с по-малко количество.

#5. Как се размесва каймата


Имайте предвид, че каймата трябва да се размесва, докато от нея не се получи гладка и стегната топка. Така при термалната обработка, по време на готвенето, ще се предотврати раздробяването и разделянето на каймата на малки парченца. Ако не се получава стегната топка вижте т. 3.

#6. Каймата трябва да се охлади


След замесването добре е да се остави на хладно, за да се изстуди.

Професионалните готвачи препоръчват мляното месо да се сложи в хладилника за поне половин час, където то ще стане по-сочно, а добавените зеленчуци и подправки ще се слегнат по-добре.

Освен това, от студената кайма е много по-лесно да оформите малки кюфтенца или апетитни бургери. При пържене топките от студена кайма увеличат размера си повече в сравнение с кюфтетата, които не са били охладени.

7. Пърженето на каймата


За да станат кюфтенцата ви още по-вкусни, при пържене ги оваляйте съвсем леко в обикновено бяло брашно или галета. А след като ги изпържите, довършете ги във фурната за перфектната коричка. Така ще станат невероятно хрупкави и вкусни. Опитайте!

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.