Микроорганизмите като бактерии и вируси са едни от постоянните ни спътници. Някои от тях обаче не се отразяват добре на организма и храната ни. От друга страна, има и добра новина – с няколко прости навика можем да подобрим хигиената си, здравето си, качеството и срока на годност на храната. По-долу може да прочетете тези важни съвети за приготвяне и поддържане на добра хигиена и чиста кухня!

Така наречените патогенни микроби, т.е. микроорганизми, причиняващи болести, като бактерии или вируси, също могат да бъдат открити в нашата храна, в хладилниците ни и на кухненските плотове. Някои от тях могат да доведат до хранително отравяне или още по-лошо – инфекции. Хранително отравяне означава, че микроорганизмите „развалят“ храната, която в последствие се консумира от човек.

Хладилникът – НЕ на микробите

Нашият хладилник е интелигентен помощник в борбата срещу хранителните отравяния и микробите. В него не само повечето храни остават свежи по-дълго, но и се „освобождават от нежелани съквартиранти“ (под формата на патогенни микроби). Причината е – микроорганизмите се нуждаят от благоприятни условия за живот, за да се размножават. При неблагоприятни условия, като например ниски температури (това се отнася за повечето микроорганизми, но не за всички), те трудно могат да се размножават. Студът не убива малките врагове, а само инхибира растежа им.

За да премахнем безопасно микробите, се нуждаем от топлина. В повечето случаи при температури от 70-80 ° C те не могат да оцелеят. От друга страна, някои микроби обаче продължават да се размножават дори и при ниските температури в хладилния уред. Този тип организми могат да бъдат забавени само от силния студ, който предлагат уредите тип фризер. По този начин също така запазваме продуктите за по-дълго време и удължаваме техния срок на годност. Освен ниска температура има и други фактори, които също инхибират размножаването на микробите. Киселото pH или ниското съдържание на вода обикновено спират растежа им. Ето защо някои храни са по-нетрайни от други.

Добра грижа за хигиената на хладилника

Мястото, където се съхранява храната за дълго време, заслужава специални грижи! Затова редовно го почиствайте с мека кърпа, парцал и препарат. Препоръчително е храната също да се съхранява в херметически контейнер и това също така е от полза за чистотата на хладилника. Също така, за да не повишавате температурите в хладилника, е препоръчително да поставяте охладена храна. За бърз резултат може да използвате следния трик тук: поставете ястието в купа със студена вода и лед за няколко минути. След това ястието е готово за хладилника или фризера.

Ръце, плотове, прибори – съвети за чиста кухня

Що се отнася до подготовката, можем да направим много, за да защитим храната си и в крайна сметка тялото си от микроби. Най-често, ние сами предаваме микроби към храната си и след това те се озовават в тялото ни. В умерени количества това е полезно за имунитета ни и естествено (даже здравословно). Също така е широко познато, че кашлицата, кихането или откритите рани са основен източник на предаване на микроби. Но дори и без да сте заболели, ръцете или дрехите ви могат да пренесат микроорганизмите в нашата храна (и на много много други хора). Следователно има едно просто и елементарно правило на поведение преди приготвяне на храна: измийте си ръцете! Свалете си също бижутата и покрийте раните с водоустойчива лепенка (бинт, марля и т.н.) или гумени ръкавици. Измиването на ръцете е полезно и по време на самото готвене особено, ако сте в контакт със сурово месо, риба или с немити плодове и зеленчуци.

Точно както поддържате ръцете си чисти, направете същото с кухненските плотове и останалите уреди. Между другото, нямате нужда от специални почистващи препарати или дезинфектанти, за да поддържате кухнята чиста. В някои случаи те причиняват повече вреда, отколкото полза. Препарат за миене на съдове или универсален препарат за почистване са напълно достатъчни.

За по-здравословна среда на закрито също изхвърляйте отпадъците си редовно и на правилното място. Кошчетата също са „щастливи“ от цялостното почистване или измиване от време на време. Някои неща във вашата кухня също редовно изискват подмяна. Например, кърпите за ръце е добре да се сменят редовно и изпират. Не забравяйте да сменяте гъбичките за миене на съдовете както и бърсалките.

Колкото е важна хигиената в кухнята, толкова е важна и имунната система на тялото. Тя играе изключителна роля в борбата със заболяванията, инфекциите и други. Знаем, че за да имаме висок имунитетът в важно да се храним здравословно и балансирано, наред с други неща!