4 начина за подобряване на храносмилането!

Не е важно само с какво се храниш. Как се храниш също има огромно значение!

Популярна е сентенцията, че режима на хранене може да повлияе на здравето на храносмилателната система. Повечето хора, обаче, се фокусират върху това с какво да се хранят, считайки че яденето на „правилните“ храни, ще бъде достатъчно за плосък корем.

Разбира се, правилата на тази игра не са толкова прости.

Когато става въпрос за подобряване на здравето, отслабване и добре работеща храносмилателна система, повечето проучвания сочат, че времето за хранене е много по-важно от избора на ястие. Това трябва да ни помогне да осъзнаем важността на навиците, както като приемането на разнообразна храна, така и като начин на хранене.

Представете си, че стомахът ви е блендер, от тези за любимото ви смути.

За да направите процеса на смилане по-лесен, или иначе казано да не затормозявате двигателя, накисвате твърдите съставки като боб, леща, за да омекнат или нарязваме на много дребно зеленчуците, преди да ги пуснем в миксера. Обръщайки внимание не само на това, което ядем, а и на това как се храним ще създадем навици, чрез които ще подготвяме храната си предварително, за да улесним процеса на смесване в стомаха.

Вижте още: Как се прави перфектното смути [ИНФОГРАФИКА]

4 начина за подобряване на храносмилането


  1. Подарете на небцето си богата гама от вкусове

Преяждането би могло да доведе до сериозни проблеми. Един от начините за преодоляването му е да се осигури широко разнообразие от вкусове, като това би удовлетворило рецепторите на езика.

При консумацията на здравословни храни, трябва да се убедите, че разполагате с различни видове плодове и зеленчуци, месо и пробиотици. Тази тактика „заблуждава“ мозъка и по този начин количеството на храна намалява за сметка на качеството.

  1. Колко често се храните?

Чували сме твърдението, че яденето на малки порции на често е полезно за метаболизма, но всъщност проблемът с това е, че почти постоянното хранене не позволява на стомаха да смели храната и да си почине. Почивката от смилателния процес е основополагаща за намаляването на количеството стрес на цялата храносмилателна система.

Усвояването и разграждането на храната се извършват на база изразходване на огромно количество енергия и изисква почивка между храненията, за да се възстанови. По този начин се постига оптимално ниво на извършване на цялостния процес.

  1. Бавното хранене

Всички сме чували „храни се бавно“ като сме били деца, но за съжаление някои от нас не могат да преодолеят лошия навик и в по-късен етап от живота си. Ожесточеното връхлитане върху храната е пагубно за храносмилането, като би могло да доведе до наднормено тегло и неприемане на сигнала за ситост. Уверете се, че консумацията се осъществява максимално бавно, пробвайте също така докато се храните да не правите нищо друго и мислете единствено за храната, вкуса и съставките. Колкото по-бавно се храните, толкова по-бързо ще се заситите.

Опитайте да приемате малки хапки и да дъвчете по-продължително.

  1. Редувайте храните

Редът, по който се храните, може да има също голяма влияние върху храносмилането, тъй като някои храни се разграждат по-бавно от други.

Точно тези храни трябва да се приемат най-бавно и да се оставят за последно, за да може храносмилателната система да се „пребори“ с бързоразграждащите се ястия.

Течностите, като сокове и вода например, отнемат около 20-30 минути да бъдат усвоени. Супите, плодовете и смутитата изискват около 30-45 минути, както и зеленчуците. Зърнените и нишестените продукти се нуждаят от 2-3 часа, за да се смелят, докато месата се разграждат изцяло за 3 часа.

Ще направите огромна „услуга“ на храносмилателната си система, ако приемате тези храни в този предварително определен ред.

А вие? Какво правите, за да облекчите храносмилането си?