Определено хумусът се нарежда сред суперхраните, особено, когато спазваме хранителен режим или просто трябва да подготвим съботната закуска. Подходящ в комбинация със сухари, сирена или самостоятелно като разядка, хумусът дава енергия, засища трайно и е изключително вкусен.  

Древното ястие в модерния свят

Хумусът е хранителна паста, направена от нахут и сусамов тахан, овкусители като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно в целия Близък изток, от където и произхожда.

Поради това, че хумусът е изключително хранителен е бил предпочитана храна за дълги пътувания. Точно това спомага и за неговото бързо разпространение по всяко кътче на света. Днес, хумусът се среща във всякакви разновидности и е приел спецификите на съответния регион.

Но защо хумусът е така засищат и в същото време полезен? На първо място хумусът балансира кръвната захар. Точно поради тази причина в Близкия изток се употребява най-често за закуска. Хумусът има успокояващи свойства при възникнали възпаления в организма, подпомага храносмилането, поддържа здравето на костите и повишава енергията, без да вреди на сърцето. Хумусът засища, като в същото време има ниско съдържание на калории. Богат е на желязо и белтъчини. Както добре знаем, в хумусът отсъстват продукти от животински произход, а това спомага за неговото още по-широко разпространение сред хората по цял свят, които са почитатели на здравословното хранене, вегетарианството и веганството.

Как да си приготвим хумус вкъщи?

За приготвянето на тази суперхрана са необходими няколко основни съставки: нахут, сусамов тахан, подправки. Любителите на кулинарните експерименти могат да добавят съставки по свой вкус и да приготвят собствена интерпретация на разядката. А ето и традиционната рецепта за хумус, която може да бъде променена изцяло по ваш вкус и да приеме характеристиките на българската кухня.

2 ч.ч. нахут (пресен или консервиран)

3 с.л. тахан

1 връзка магданоз

2 скилидки чесън

зехтин на вкус

червен и черен пипер на вкус

лимонов сок на вкус

Ако нахутът е пресен се накисва във вода от предната вечер. В случай че предпочетете консервиран, то единствено излейте течността от буркана. Смесете нахута, тахана, чесъна и магданоза в купа и пасирайте. Добавете подправките и разбъркайте. Оставете в хладилника за 30 минути, за да се охлади.

В миналото хумусът се е поднасял с традиционния арабски хляб. Днес спокойно можете да сервирате купата хумус с чипс, крекери, пресни или печени зеленчуци.

Как да съхраняваме хумуса правилно?

Отговорът е един – поставяйки го в хладилник. Препоръчително е да го съхранявате в плътно затворен съд и да приготвяте такова количество хумус, каквото може да консумирате в рамките на 3-4 дни. След изтичането на този период, вкусовите характеристики на ястието се променят, т.к нахутът все повече поема от останалите съставки и променя цялостния вкус на хумуса.

Любимият вкус в комбинация с други храни.

Хумусът може да бъде подправен с различни други любими храни, както в своята същност, така и като допълнение. Идея е при приготвянето на суперхраната да добавите авокадо, което ще вдигне хранителната стойност на хумуса още повече. Друг вариант е да замените тахана с кисело мляко и да последвате традициите на Йордания по приготвяне на хумус. Вариациите по приготвяне на хумус са безброй, като основото, което има значение е да бъде изцяло по ваш вкус. Импровизирайте!

А свободата не свършва до тук! Спокойно може да съчетаете вече приготвения хумус с други любими храни, например с брускети. Перфектната разядка за цялото семейство са домашно изпечените брускети, овкусени с любими подправки и сервирани с купичка хумус. Може да сервирате суперхраната с предпочитана комбинация от сирена или печива. А в случай, че времето в кухнята е дефицит, то спокойно може да намажете хумуса върху филийка хляб или оризовка, за да подсигурите семейната закуска, която ще даде енергия на всеки, чак до обяд.

Какви са вашите любими комбинации с хумус? А как го приготвяте, по традиционна рецепта или по ваш вкус? Очакваме Ви в дискусията, за да обменим идеи и мнение.