Това, което някога беше истински лукс, сега се приема за норма и стандарт: да запазите храната и продуктите си свежи за по-дълго време. По-долу ще ви разкажем историята на един хладилник и как покорява света.

Първите хладилници

Уилям Кълън прави първата демонстрация на изкуствено охлаждане в Университета в Глазгоу през 1748 г. Хладилникът (който най-много се доближава до модерната му версия) е разработен близо век по-късно и появява на „бял свят“ през далечната 1834 г. През това време хората все още разчитат на ледени блокове за охлаждане на храната, като е поставят в дървена щайга. От тук произлиза и името на термина „ледена кутия“, който се използва и до днес за обозначаване на хладилници.

Хладилниците и хората

В Европа обаче първите хладилниците са истински лукс, защото са твърде скъпи и обемисти за обикновеното домакинство. На всичкото отгоре повечето от тях дори не са имали ток по това време. Повечето населени места са разчитали на общи „охладителни къщи“, където може да се съхраняват плодове, зеленчуци, месо и други видове храна. Едва в края на 50-те години хладилниците наистина започнаха да намират по-широко приложение. Първоначално са наричани като „най-добрия приятел на всяка жена“, те елиминират нуждата от дълги приготовления преди готвене и ежедневни пътувания до магазините.

Първият хладилник на Либхер е произведен в Оксенхаузен през 1954 г. По това време, въпреки икономическото чудо, 90% от германските домакинства все още не притежават хладилник на ток, а основателят на компанията Ханс Либхер вижда възможност да влезе в сектора чрез разработване, производство и след това непрекъснато усъвършенстващи, качествени домакински уреди. До 70-те години хладилниците вече се превръщат в стандарт и неразделна част от ежедневието. Първите домакински уреди Либхер са само свободностоящи, а след това постепенно на пазара се появяват вградени модели и комбинирани хладилник фризери. Благодарение на непрекъснатите иновации в сектора охлаждане и замразяване Либхер се утвърждава като специалист в тази област. Най-подходящият пример затова е технологията NoFrost, която е лансирана през 1987 г. Тя предотвратява образуването на лед във вътрешността на фризерното отделение и по този начин, елиминира нуждата от тежкото и отнемащо време размразяване.

Допълнително удобство с BioFresh

След представянето на NoFrost технологията Либхер лансират на пазара още едно нововъведение, а именно BioFresh. Това е хладилна зона, която поддържа температура близо до 0°C и която гарантира още по-голяма свежест и удобство. Уредите с технологията BioFresh предлагат възможност за запазване на плодовете, зеленчуците, рибата, месото и млечните продукти по-свежи за много по-дълго време, отколкото преди е възможно.

С течение на годините Либхер се превърна в лидер в областта на дизайна и енергийната ефективност. Използвайки екологично чисти хладилни агенти, високоефективни компресори и нови изолационни материали, Либхер предлага широка гама от уреди от най-висок клас енергийна ефективност, A +++ (тези уреди са с 48% по-енергийно ефективни от уреди от клас А+). Също така, Либхер действително е разбива статуквото, произвеждайки уреди, които са с около 20% по-енергийно ефективни от стандартния праг A +++, консумирайки само 130 киловатчаса електроенергия годишно (kWh / p.a.)!

И да не забравяме и другата „малка“ част от хладилника, а именно дизайна: Уредите на Либхер редовно печелят отличия, признания и награди от независими оценители като iF Design и Reddot Design.

През последните няколко десетилетния „обикновеният“ хладилник се разви изключително бързо и в момента хладилните уреди се превръщат в нещо повече, а именно в център на красота, дизайн и изящество. Тенденцията е модерните кухни да бъдат новия „социален център“ на домакинството и в резултат на това свободностоящи уреди със стилно привлекателни облицовки (като BlackSteel) и технологии за подобряване на дизайна (като енергийно ефективните LED интериорни светлинни колони) са се превърнали в дизайнерски обекти и визуални акценти в кухнята.