„Не съм човек преди да изпия сутрешното си кафе?“

Средно, хората пият около 77 000 чаши кафе за целия си живот.

„Събуждащата напитка“ е сред най-популярните в днешно време и основна част от дневната рутина на почти всеки човек. Кафето се консумира в ранната сутрин, в късния следобед и/или като кулминация към вкусната храна. Поради тази причина сме събрали в поредица от няколко статии интересни факти и истории от света на „кафе културата“.

Събуждане в Европа.

Още в девети век стимулиращият ефект на кафето е познат в Африка и ислямския свят в Близкия Изток. Първоначално, Италия се „влюбва“ в кафето, а по-късно, през седемнадесети век, напитката става популярна и сред останалите европейски страни.

Какво точно представлява кафето? Това е напитка, която се прави от печени кафени зърна, които всъщност са семената на кафения плод на дървото кафе. Плодовете му са малки червени зърна, които приличат на череши и поради тази причина са наричани кафени череши.

От семена до напитка.

Началото на ароматната напитка е обработката на храста кафе, който има няколко разновидности. Един от най-важните и най-широко разпространени сортове е Кафе Арабика, поради простия факт, че е най-плодороден. Първоначално, сортът произлиза от Африка, но в днешно време се отглежда в Азия, Южна и Централна Америка. Основната и най-важната „съставка“ е (суб) тропичният климат, който оказва пряко влияние на растежа на кафето.

Узрелите кафени череши се набират и след това се обработват на „зелено“ кафе. „Зелено“ кафе са зърната кафе, които са предварително отделени от вътрешността на „черешата“. Предстоящата ферментация на „зеленото“ кафе допълнително придава специфичния за кафето аромат. Следва сушенето на зърната, което се прави в специални условия и до момента в който съдържанието на вода е до дванайсет процента. Като следваща стъпка семената се почистват и опаковат в подходяща за транспорт опаковка.

Суровото кафе може да се съхранява до три години преди да бъде изпечено в специални съдове. Този процес играе важна роля в аромата на кафето – колкото по-дълго печеното кафе не се използва, толкова повече губи от аромата си.  Също така печеното кафе се разваля в пъти по-бързо от зеленото кафе.

А с остатъка какво да правя?

(Правилно съхранение на кафе)

Подходящо и основно място за съхранение на кафе, било то под формата на мляно или на зърна, е хладно и сухо пространство. Окисляването на кафето се дължи на наличието на кислород и затова е необходимо, до колкото е възможно, да го ограничите максимално. Добро решение за този проблем са отворените съдове или кутии с капак. Също така може да складирате кафе и в хладилника и по този начин не само ще запази аромата му, но значително ще намали развитието на вредни субстанции. Точно затова хладилниците са едно от идеалните и най-подходящи места за съхранение на кафе.

Интересен факт е че също така може да замразите кафените зърна. Това е идеален начин да запазите аромата за още по-дълго време. Особено внимание трябва да се обърне на опаковката да не пропуска навлизането на кислород. Подходящи за целта са чантите за замразяване, които имат специална функция за „източване“ на въздуха.

 

В следващата статия ще разгледаме кратки и интересни рецепти за приготвяне на различни видове кафени напитки.