Без повече грах на каша! Вижте как да получите най-доброто от замразените зеленчуци.

Разбира се, всички знаем, че хапването на зеленчуци, които са в сезон е полезно – не само за здравето, но и за добрия външен вид и вкус на приготвената храна. И въпреки удобството, което можем да намерим в консервирането на зеленчуци във фризера, те често се отъждествяват с влажен и омекнал (приличащ на каша) външен вид или не особено приятна миризма.

В оставащата част от статията ще ви разкрием някои техники и добри кулинарни практики, благодарение, на които ще сте в състояние да запазите свежестта и външния вид не само на граха и броколите, но и на всички зеленчуци, които се намират, дълбоко замразени, във фризера ви. А в случай, че сте си взели някой от замразените миксове от месния супермаркет, или сте извадили от камерата пакет с останали от миналата зима зеленчуци, само след секунди ще разберете как да ги използвате, без да се разкашкват.

Истината за хранителната стойност на замразените зеленчуци

Пластмасовите опаковки невинаги са знак за по-малко здравословни съставки. Всъщност, замразените зеленчуци, при определени обстоятелства, съперничат по съдържание на полезни хранителни вещества с тези на пресните. Причината за това е, че първите обикновено се замразяват шоково и то в пика на своята зрялост, точно когато са най-богати на полезни хранителни вещества.

В някои случаи, когато зеленчуците пътуват на дълги разстояния например, те дори могат да се окажат по-здравословни от пресните си събратя, които продължават да губят хранителни вещества – започвайки от времето, когато са откъснати, до финалната си точка в магазина – а кой знае и кога във вашата кухня.

Освен това, замразените зеленчуци се консервират, без да се добавят допълнителни химични елементи от хранително-вкусовата промишленост, за разлика от своите, затворени в метални кутии, консервирани братовчеди.

Съвети при пазаруване на замразени зеленчуци:

Някои замразени продукти, в които има и зеленчуци, съдържат допълнително добавена сол, захар и други не особено съвместими с доброто здраве съставки. Затова, преди да пъхнете в кошницата замразения пакет от витрината – не забравяйте да проверите етикета, за да изберете онези пакетирани зеленчуци, които са в своето най-естествено състояние.

Ако предпочитате замразените цветни пакети със зеленчуци от магазина, вероятно вече сте забелязали, че последните тенденции в тази област предлагат нещо повече от грах и моркови. Днес може да намерите лилав карфиол, бамя, аспержи, брюкселско зеле, броколи и всякакви други интересни ядливи растения, красиво вплетени в атрактивен цветен микс.

zamrazeni-zalenchuci12

Доста от тези опции се предлагат и предварително нарязани и попарени, осигуряващи ни минимално време и усилия за приготвяне.

Но в кои случаи не е подходящо да купувате замразени зеленчуци?

Когато това е възможно, придържайте се към пресните. Морковите и броколите например, са на разположение през цялата година. А когато зеленчуците ще са звездата на ястието, което се каните да приготвите, то по-твърдата структура на пресните би била най-добрия избор. Така ще бъдете доста по щастливи от резултатите.

Кулинарни съвети – рецепти и приготвяне на замразени зеленчуци

В зависимост от съдържанието на зеленчуци в рецептата, техниките на размразяване се различават. Но едно правило важи при всички положения: Не ги варете! Варенето ще добави още повече влага към продукта, увеличавайки шансовете на финала да получите една нелицеприятна текстура от каша и да загубите голяма част от водно разтворимите витамини. Така че пропуснете варенето на замразени зеленчуци. Използвайте пара или в краен случай микровълнова печка с добавени 2 супени лъжици вода след размразяване.

За много от рецептите може и да пропуснете размразяването. Дали ще са задушени на пара или планирате да ги добавите към варената яхния, използвайте ги направо от фризера. Така ще запазят много повече своята текстура, цвят и вкус. Ако рецептата изисква да добавите зеленчуците, а самото ястие вече е в процес на готвене, най-добре е да направите това в края на приготвянето, за да не се разкашкат прекалено много.

В тази връзка е добре да знаете, че не всички замразени зеленчуци могат да се адаптират добре към една и съща рецепта. За някои е най-добре да бъдат добавени едва при сервирането – като украса или фон, други са подходящи за пържене и минаване през пара, а малка група може да бъде в основата на блюдото.

zamrazeni-zalenchuci2

Ето какво още трябва да знаете, когато сте решили да включите замразени зеленчуци в различни видове рецепти:

Замразените царевица, грах, зелен фасул, соеви ядки и нарязан артишок имат нужда единствено от бързо леко размразяване или от поставяне на пара, преди да попаднат в чинията.

Замразените аспержи, брюкселско зеле, броколи, бамя и карфиол са склонни да поемат повече влага, която може да се увеличи при задушаване, често и при печене. В резултат на това ще станат прекалено меки и ще загубят вкусовите си качества. За да запазят консистенцията си, по-добрият вариант е да се приготвят чрез директно пържене или паниране. Ако пърженето не ви устройва, винаги е добра идея да ги приготвите в глинен съд тип гювеч или някаква друга посуда с подобно покритие.

Сол + черен пипер + масло = колкото по-малко сложни са нещата, толкова крайният резултат е по-вкусен. Такъв е и случаят с тази комбинация от подправки, която ще овкуси страхотно замразените ви, направени на пара зеленчуци!
Чили + мед + лимонов сок = тази комбинация от сладко пикантен сос с лек цитрусов вкус е страхотна. Работи добре както за пресни, така и за замразени зеленчуци, като ще направи всяка скучна гарнитура да изглежда специално.

Ако искате съвсем простичък начин за приготвянето на замразени зеленчуци – направете си супа или яхния.

Характерната им нежност след размразяване често е минус, но тук може да използвате тази особеност като плюс. Когато приготвяте минестроне, или други супи с по-гъста текстура, просто не забравяйте да добавите размразените зеленчуци към края на рецептата. Друг лесен и вкусен начин да използвате мекотата им след размразяване е да ги пасирате, приготвяйки си атрактивно цветно песто, апетитен пастет за предястие или дресинг за ароматно печено.

Е, какво мислите? Споделете вашия опит в приготвянето на замразени зеленчуци в полето за коментари тук отдолу или се присъединете към дискусията заедно с нас във Facebook.