wine

Защо храната не трябва да е по-сладка от виното?

Експертът на Либхер и Мастър – сомелиер Франк Крамър ще ни обясни това интересно правило при сервирането на вино.

Изборът на вино, перфектно пасващо на ястието, което се каним да приготвим често изглежда като “мисията невъзможна” – едно вино перфектно може да се съчетае с дадена храна, докато при друга няма да бъде особено подходящо.

За щастие тази задача може да бъде по-лесна, отколкото си мислите.

За да изберем правилното вино за вечерята ни, трябва да спазим един основен принцип, който често се пренебрегва, а именно:

Храната никога не трябва да бъде по-сладка на вкус от виното.

Причината за това е: ако пиете сухо вино с по-сладка храна ще се получи прекалено кисел и неприятен вкус в устата ви. Дори и сухото вино да е с богат плодов вкус то никога не трябва да го смесвате със сладък десерт.

Очевидно е, че десертите са сладки, но в други случаи може да се наложи да бъдете малко по-внимателни, защото понякога сладостта на едно ястие не е толкова очевидна. Много ястия притежават сладки компоненти, на които трябва да се обърне сериозно внимание.

Например, когато се сервират раци заедно със зеленчуци в масло то ястието често има сладникав вкус. Много от сосовете също притежават остатъчна сладост. С храни като тези трябва да се уверите, че няма да ги консумирате със сухи или прекалено кисели вина.

Ако имате мнение по темата може да го споделите тук отдолу в полето за коментари или да се присъедините заедно с нас в дискусията към статията във Facebook.