На фона на забързаното ежедневие, рядко отделяме специално внимание на подредбата в хладилника и оптимизирането на пространството в него. Какъв е резултатът, обаче? Най-често някъде там, скътана в ъгълчето на третия рафт събира бактерии развалена храна или иначе любим продукт. Друг често срещан сценарии, с който със сигурност ще ви уцелим в десетката – прибирате се с пълна торба покупки, но не успявате да ги поберете в хладилника? Познато! Да разчупим тенденцията с полезна информация как да използваме хладилника правилно и да оптимизираме пространството така, че да не се изхвърля много храна и винаги да е подредено за нови покупки.

Подредете правилно продуктите по вратата на хладилника

Защо ли? Всъщност безспорно най-топлата зона в хладилника е вратата, така че избягвайте да съхранявате млечни продукти по рафтовете ѝ. Тази зона е подходяща за продукти, които издържат на колебания в температурите поради често отваряне на вратата. Сред тях са подправки, сокове, алкохол и др. Често, обаче, място на хладилната врата намират и млечни продукти, месо, зеленчуци. Съветът ни е да промените тази тенденция и да оптимизирате мястото на вратата.

Редом с този съвет е важно да отговорим на въпроса къде тогава е правилно да съхраняваме млечните продукти? Разбира се, в най-готината част в хладилника – долните рафтове. Те са подходящи за съхранение както не млечни продукти, така и на месо. С цел да предотвратите разпространението на бактерии между отделните храни, винаги съхранявайте месото в запечатан контейнер. В случай че в най-долната си част, хладилникът ви разполага с чекмеджета, едно от тях може да отделите само за съхранение на животински продукти.

Съхранявайте правилно

Важно – при съхранение се доверете на метални, стъклени, алуминиеви или пластмасови контейнери, които могат да се рециклират. Може би вече се запитвате дали това важи и за по-ароматните храни. Е, отговорът категорично е ДА. Това ще помогне да се сведе до минимум смесването на ароматите в хладилника. Зеленчуци, плодове и месо спокойно може да разпределите в контейнерите в най-долната част на хладилника. Прясно приготвени ястия и вече разопаковани продуктипозиционирайте на по-горните рафтове.

Няма как да не споменем и едно от най-важните правила за правилно съхранение и оптимизиране на пространството, а именно методът First in – First out или Първо влиза – Първо излиза. В случай че сте купили кашкавал, защото знаете, че имате недостатъчно останал в хладилника, при подредба на продуктите не забравяйте остатъкът да бъде изместен на по-горни рафтове и по-предни позиции. Спазвайки този метод ще намалите драстично отпадъците, а и ще оптимизирате свободното пространство в хладилника. Не би било приятно да имате два разпечатани пакета от един и същи продукт и единият просто да заема място, защото е забравен някъде там…

Създаване на подходяща среда за вашите храни

Ако хладилникът ви разполага със SuperCool или SuperFrost, не се колебайте да ги активирате. SuperCool & SuperFrost намаляват температурите съответно до + 2 ° C и -32 ° C и помагат при прекомерно повишаване на температурата към p, които вече са в хладилника, докато вратата е отворена.

Хладилникът ви е с BioFresh и HydroSafe? Използвайте ги правилно!

Правилната влажност е жизненоважна за съхранението на храната. В чекмеджетата на BioFresh (0 ° C) ниската влажност е идеална за съхранение на млечни продукти, риба и месо, докато HydroSafe с висока влажност, подходящ за зеленчуци и плодове. Подбраните зеленчуци и плодове като тиквички, авокадо и ананас са чувствителни към студ, така че не трябва да се съхраняват в отделение за BioFresh, освен ако не разполагате с чекмедже на BioFreshPlus на 6 ° C.

Надяваме се, че разнообразихме деня ви и се вдъхновихте по темата „Подреден хладилник“. Мисията е възможна! Какви са вашите трикове за оптимизиране на пространството? Използвате ли торбички за съхранение или се доверявате само на кутиите? Очакваме ви на нашата Facebook страница!