Да пазаруваме абсолютно всичко необходимо накуп? Всъщност, мисията е възможна! Празничната трапеза, а и фактът че цялото семейство си е вкъщи налага малко повече приготовления и усилия преди самото пазаруване. Закуска, обяд, празнични вечери, коледни сладки и новогодишни деликатеси – всичко това означава сериозна организация за всяка домакиня. Без стрес! Подготвили сме 4 стъпки, които ще улеснят празничното пазаруване и дори ще го наредят сред любимите ви задачи.

 

  1. Фиксиране на бюджет

Да знаете каква стойност от общия бюджет бихте могли да инвестирате в празнични приготовления е от изключителна важност. Това ще помогне да идеите да бъдат приоритизирани, в какви количества трябва да се пазарува и какво точно да бъде подготвено. Всичко това приветства стъпка 2 – подготовката на план, който ще бъде съобразен с бюджета и всякакъв стрес по време на самото пазаруване ще бъде елиминиран.

  1. План с меню за празнични дни

Планът за меню защо да не бъде подготвен с предварение? Това дава предимство и сигурност при създаването на максимално пълен списък за пазаруване като стъпка 3. Подготовката с предварение улеснява не само в предстоящите дни, но дава предимство при струпването на всички хора по веригите магазини точно преди празниците. Затова – фокусирайте се и направете всичко, което бихте направили на 23.12 няколко дни по-рано, защо не още от днес!

Освен всичко, създаването на организационен план ще спомогне да бъдат предотвратени излишни покупки на продукти и количества, съответно остатъците и отпадъците тази година ще бъдат по-малко!

  1. Списък за пазаруване – задължителен

След като менютата са създадени, съобразени с любимите хора и вкарани в план, следователно е ясно какви продукти и в какви количества са необходими. За да няма пропуски в списъка за пазаруване, планът и рецептите трябва да са прегледани детайлно и да са отсяти всички неща за купуване. Ние знаем, че хартиените списъци са доста объркващи, а и не винаги помним къде ги оставяме.

Защо не се доверим на мобилно приложение за изготвяне на списък за пазаруване? Мобилното устройство е винаги с вас и дори да се пресетите да добавите нещо в списъка си докато сте вече в леглото, ще може с един клик да го добавите.

  1. Правилно място за пазаруване

Често хипермаркетите ни посрещат в прегръдката си точно преди празниците. Ако предпочитате да пазарувате от едно място, значи хипермаркетът е вашето място! В случай, обаче, че предпочитате зеленчуците и плодовете да закупите от близкия пазар, месото от месарницата, а всички останали продукти от един магазин, то подберете такъв, който ще бъде на най-удобна локация съобразна с пазарът и месарницата. Още нещо, което не е за подценяване – часовите диапазони за пазар! Важно е да бъдат спазвани, а и спестяват доста организационно време.

Успех и приятно предпразнично пазаруване!