В хладилника е останало едно самотно яйце – гледате го и се чудите на колко години е то? Може ли да бъде изядено, без да се замислите? Всъщност, има 4 практични начина бързо да проверите колко пресни са яйцата, които са ви останали. Нека видим вариантите, чрез които ще разберете кои да изхвърлите и кои спокойно може да консумирате:

Решавате да си направите омлет, но се сещате, че отдавна не сте си купували яйца, а онези 3 останали в хладилника изобщо не се сещате кога сте купили. Стават ли за ядене или не, се чудите вие. Познато, нали? Вероятно вече сте ги счупили и помирисали, но освен това има и още няколко надеждни начина да разберете колко пресни са яйцата. Сега ще ви покажем как:


1. Воден тест

Сложете съмнителното яйце в чаша студена вода. Ако остане на дъното значи е прясно. Ако леко се наклони на една страна, то това значи, че е на няколко дни, а ако изплува на повърхността, то тогава е толкова старо, че не е препоръчително да го консумирате и най-добре да го изхвърлите.

Причината яйцата да изплуват на повърхността е, че с времето водата във вътрешността на яйцето се изпарява през черупката и свободното място се запълва с въздух. Колкото повече въздух има в яйцето, толкова по-добре плува то и съответно е по-старо.

2. Тест със счупване

счупено яйце

Счупете яйцето и наблюдавайте какво правят белтъкът и жълтъкът. Ако жълтъкът стои издут, а белтъка е все още гъст и плътно обгръща жълтъка, то тогава яйцето все още е прясно. Ако обаче белтъка и (плоския) жълтък веднага започнат да се разтичат, яйцето определено е старо.

Причината: при по-старите яйца протеиновите вериги се разпадат, така че жълтъкът и белтъкът повече не са свързани така силно и по-лесно се смесват едно с друго.

3. Звуков тест

Ако разклатите яйцето и то не издаде “плискав” звук може да го изядете – прясно е. Ако се чуе звук при разклащане, това означава, че отново е навлязъл въздух и въздушният балон отново се е увеличил, а останалата течност се удря в стените на черупката.

4. Вземете под внимание срока на годност

eggs

Опаковките на яйцата имат изписан срок на годност. Производителят гарантира, че поне до тази дата яйцата ще са годни за консумация, ако разбира се се съхраняват правилно. Но и след изтичане на този срок яйцата обикновено могат да се консумират, ако минат добра термична обработка. В този ред на мисли, не бързайте да изхвърляте картонената или пластмасова опаковка на яйцата. Освен, че тя ще ги предпази от поемане на други миризми през черупката, винаги ще имате под ръка срока на годност.

Хигиената играе значителна роля при съхранението и консумацията на яйца. Преди всичко заради Салмонелозата трябва да се има предвид следното:

  • Купувайте възможно най-пресните яйца и възможно най-бързо след това ги консумирайте. Не се презапасявайте.
  • Съхранявайте яйцата в хладилник. Причината: при температури под 6°C бактерията салмонела на практика не се развива. При стайна температура обаче тя се развива лавинообразно. Охлаждането след това вече не може да върне процеса обратно.
  • При приготвянето на ястия, които съдържат сурови яйца – използвайте винаги пресни.
  • Варените яйца за закуска оставете във врящата вода за минимум 5 минути
  • Яйца, чийто срок на годност е изтекъл, трябва да се консумират само след добра термична обработка. При 70°C бактериите на Салмонелозата умират.
  • Яйца, чийто черупки са пукнати, трябва веднага да се използват и то само за ястия, които изискват силна термична обработка.

Как да съхраняваме яйцата в хладилниците Либхер?


В стандартната хладилна част яйцата остават свежи до 15 дни, а в Biofresh отделението този процес се увеличава на цели 45 дни.

Любопитно:

  • За да разберете дали яйцата, които махнахте от котлона са твърдо сварени, направете следното: завъртете яйцата и наблюдавайте колко дълго ще се въртят. Тези, които са твърдо сварени ще се въртят по-дълго и равномерно от рохките, тъй като течния център в суровото яйце го предпазва от по-силната инерция, за да продължава да се върти.
  • При съхранението на твърдо сварени яйца, може да усетите странна миризма в хладилника. Тя е причинена от сероводорода, който се образува при сварените яйца. Миризмата може да бъда само неприятна, но е безобидна и обикновено изчезва след няколко часа.
  • Ако решите да си сварите яйца, използвайте тези, които стоят в хладилника ви от най-дълго време, защото колкото са по-малко свежи, толкова по-лесно се белят след това.

Е, кой тест предпочитате, за да установите дали едно яйце е прясно. Пишете ни. Споделете и вашия опит тук отдолу в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook