Чаша пенливо вино е добре дошла по време на празниците и особено на новогодишната нощ. Всеки от нас, обаче, поне веднъж в живота си е ставал свидетел на забавна или не толкова ситуация с отваряне на бутилка шампанско, която е способна да отнеме фокуса върху празничната кулминация. Тапата заяжда или гърми в неправилния момент. Неволно уцелвате някого от компанията или просто кипвате шампанското без да сте го отворили добре… Комичните и понякога неловки сценарии с отваряне на бутилка шампанско са доста и могат да оставят дълбоки следи в историята. В крайна сметка предизвикателството с отварянето на пенливо вино или шампанско е напълно нормално, налягането в бутилка шампанско може да бъде четири пъти по-голямо от това в автомобилната гума. Тапата, която се изстрелва, може да достигне скорост до 50 км / ч. Но с професионалните съвети, които сме подготвили ще може да предотвратите това тапата да уцели ваш близък или да счупи някой прозорец.

Колко хубаво би било да не изпитвате онова притеснение при отваряне, а да демонстрирате завидни умения, професионализъм и празничност в този кулминационен момент. Е, сомелиерът на Либхер Франк Крамър се намесва точно в този момент с конкретни инструкции как да отворим шампанското лесно и безпроблемно.

На първо място – не се страхувайте от тапата!

Няма нужда да се страхувате от нея, защото както добре знаете страхът замъглява обективното мислене и вероятността да допуснете грешка при отварянето и да реализирате някой от познатите неуспешни сценарии се увеличава значително.

Пенливите вина винаги трябва да се отварят добре охладени.

С импровизирано охлаждане в последната минута в ледена баня може да постигнете желаната температура, но вкусовите характеристики на пенливото вино е изключено да се разгърнат при шоково охлаждане. За да се насладите на пенливото вино в пълната му прелест то е много по-добре ако съхранявате и охлаждате пенливите вина достатъчно добре и за по-дълго време. За пълно удоволствие съхранявайте шампанското във вашия охладител за вино Liebherr поне за една нощ.

Предварително отрежете перфорацията и етикета върху тапата.

Това ще помогне в момента на отваряне да не губите търпение и нерви в разкъсването на характерните за пенливите вина празнични елементи. Не само, ще имате възможност при отваряне да се концентрирате върху останалите и по-важни стъпки.

Разхлабете телената кошница с едната ръка и придържайте корка с другата ръка.

По време на целия процес на отваряне винаги придържайте корка с едната ръка и никога не насочвайте бутилката към гостите или към собственото си лице. В този момент всичко е въпрос на усет. В момента, в който усетите тапата да излиза от бутилката, докато разхлабвате кошницата, по-добре оставете кошницата да бъде изстреляна от тапата.

 

В случай че стилът с гърмене не е предпочитан от вас, то може да премахнете кошницата, докато продължавате да задържате тапата.

 

Задържайте бутилката под ъгъл 45 °, за да я отворите.

Това предотвратява разпенването поради внезапното спадане на налягането при отваряне. Едната ръка държи тапата, а другата ръка завърта бутилката. Това дава значително по-добра основа и повече контрол върху тапата, която напира да бъде изтласкана. След това оставете корка да се плъзне от бутилката възможно най-бавно, като използвате подходящо противоналягане. В идеалния случай може да се чуе само тихо пукване, вместо внушителен гърмеж.

При наливане на пенливо вино задължително дръжте както бутилката, така и чашата под ъгъл, за да избегнете разпенването и прекомерната загуба на газировка. Напълнете чашите само до ¾.

Наздраве и весели празници!