Съветите за запазване на сладките изкушения пресни са толкова разнообразни, колкото и са самите видове сладки. Подбрали сме най-важната информация за това как може да съхранявате сладките така, че техните характеристики да не бъдат загубени дори след дълъг период от време.

A какво е Коледа без традиционните коледни сладки? Меденки, курабийки, джинджифилови сладки – списъкът може да продължи до безкрай. Веднъж, обзела ни коледната треска, нищо не може да ни спре в амбицията да обгрижим близките си с възможно най-впечатляващите варианти на коледни сладки.

След предпразничния маратон по печене, често се оказваме с широко разнообразие от бисквити в кухнята. Време е да бъдат поставени в подходящи съдове и съхранени по правилния начин, за да сме спокойни, че ще има достатъчно през всички празнични дни.

Но кои сладки могат да се съхраняват заедно, кои са правилните съдове за съхранение и какви са подходящите условия за съхранение? Ще отговорим на всички тези въпроси, но нека първо разгледаме различните видове сладки, защото това е определящо за правилните начини на съхранение.

Сладки за всеки вкус

Маслени бисквити, коледни меденки, шоколадови сладки, канелени курабийки, напукани какаови сладки, ореховки или скалички – всички те могат да зарадват сетивата на всеки. Важно е да се има предвид, че съставът и консистенцията на коледните лакомства, имат определяща роля върху срока на годност и начините на съхранение. Всяка домакиня мечтае  коледните сладки да останат пресни и хрупкави по време на всички празнични дни.

По-твърдите и хрупкави сладки като ореховките или овесените сладки са традиционни за коледната трапеза. С цел да бъде запазена тяхната консистенция за по-дълго време е препоръчително да се охладят добре след изпичане, а след това да се съхраняват на сухо място. В случай, че този вид сладки не бъдат добре охладени, кондензацията в съда, в който са поставени е сигурна. А ако има враг на домашно приготвените сладки, то това е влагата. Създаването на предпоставки за кондензация е сигурното средство за унищожение характеристиките на иначе толкова любимите бисквитки. По-твърдите и хрупкави сладки абсорбират влагата, в следствие на което губят качествата си и се превръщат в меки, дори ронливи подобия на бисквити. Кой иска това да се случи?

Елиминирането на възможностите за поява на кондензация и съответно влага в съда, в който се съхраняват сладките, е свързано с вида на този съд. Дали е по-подходящо този съд да бъде метален или пластмасов – мненията се различават. При избора на правилния съд, обаче, всички са единодушни, че размерът му трябва да отговаря на количеството бисквити, които ще се съхраняват в него. С други думи: Напълнете съда възможно най-плътно, така че да няма твърде много кислород в него. Колкото по-голямо е въздушното пространство, толкова повече влага има в съда.

Сладки с декорации: захарна глазура, шоколад и други

Специално декорираните за повода бисквити са не само вкусни, но и също много атрактивни. За да бъдат запазени по този начин, малките шедьоври е необходимо да бъдат внимателно подреждани в отделни съдове и съхранявани на правилното място. При подреждането им в съответния съд е препоръчително да се постави слой хартия за печене между отделните сладки, за да се ограничи опасността от допир и разваляне на декорацията. Важно е да се отбележи, че декорации, изработени от захарна глазура или шоколад трябва да бъдат напълно изсушени и охладени преди съхранение. Големите температурни колебания по време на охлаждането на сладки с шоколадова глазура могат да доведат до образуване на мазнини по повърхността на шоколадовата глазура и съответно да променят цвета ѝ. Това се дължи на видима рекристализация на какаовите мазнини върху повърхността на шоколада. Рекристализацията е процесът, при който елементите от кристалната структура променят характеристиките си или преминават към нова кристална форма. Цветът по повърхността на глазурата се променя в сив и бисквитката вече съвсем не изглежда прясно приготвена. Въпреки  това визуално изменение, което често е непривлекателно и дори съмнително, бисквитите все още са безопасни за консумиране.

Меки и крехки сладки изкушения

Голяма част от коледните бисквити имат меко ядро. Любимите ни маслени сладки или скалички изискват също специално внимание при съхранение. Не бива да бъде допуснато тези така любими видове сладки да изсъхват докато чакат реда си. Точно поради тази причина се препоръчва да бъде избран по-тесен съд за съхранение. В случай на липса на подходящ такъв, може да се използва един от триковете, оставен ни в наследство още от нашите баби – в съда, в който се съхраняват бисквитите се поставя парче ябълка, което има функцията на естествен овлажнител. Разбира се, тази мярка не е наложителна в случаите, когато съдовете са максимално напълнени. Друг метод за съхранение на този вид бисквити е като бъдат завити във фолио и поставени в хладилник.

Бисквити с пълнеж

Любимите ни сладки, каквито са класическите сладки с мармалад, са също меки поради това, че имат по-високо съдържание на мазнини. Целта при тях е да се предотврати загубата на вкус поради разваляне на съставките. Най-добрият начин да бъде постигнато това е като бъде ограничен кислородът и сладките се съхраняват в хладилник. Преди консумация, коледните деликатеси е препоръчително да бъдат доведени до стайна температура, за да им се позволи да възвърнат първоначалните си характеристики.

 

Съвети за осигуряване на наслада

Независимо дали със или без декорация, хрупкави, меки или ронливи: в общия случай най-добре е бисквитите да се съхраняват в хладно, сухо помещение. Сладките, чието съхранение е препоръчително да бъде в хладилника съдържат пълнежи, които са по-податливи на разваляне или са приготвени с нетрайни съставки. Ронливите и меки бисквити не трябва да се съхраняват заедно с техните по-твърди и хрупкави роднини. Също така е препоръчително да се съхраняват отделно бисквитите с остър аромат, каквито са меденките с джинджифиловите сладки. Това гарантира, че всяка отделна бисквита ще е запазила характеристиките си дори след дълъг период на съхранение. Затова, освободете достатъчно място в хладилника и сортирайте правилно разнообразните видове сладки.

Замразяване и размразяване на бисквити

Всички сладки подлежат на замразяване и това не им се отразява зле. Дори е подходящ начин за съхранение. Размразяването се случва изключително бързо и това не би създало неудобства, а това е прекрасна възможност да се наслаждаваме на домашно приготвените сладки дори месеци след печене.