7 съвета за съхранение на билки и подправки у дома

Подправките и билките се запазват свежи за различни периоди, в зависимост от това дали се съхраняват пресни, сушени или смлени. В днешната статия ще намерите 7 лесни съвета за съхранение, които ще ви помогнат да получите най-доброто от любимите си подправки.

Като цяло, всички подправки (извлечени от корен, цвят, плод, семена или кора) и билки (получени от листата на растението) е най-добре да се съхраняват на хладно, сухо, тъмно и херметически затворено място. Хладилниците са подходящи само за съхранение на някои подправки и билки. В следващите редове ще ви разкрием повече за това.

Съхранение на билки и подправки: нещата, които трябва да запомните

Slider_Spices_2_Panther
  1. След като си купите пресни подправки, най-добрият вариант да ги съхраните за по-дълго време свежи е като ги поставите в плътно затворен херметически контейнер, надписан с името на подправката и датата на поставяне. Защо е необходимо това? Като начало, лесно е да се забрави какво има в контейнера, да не говорим за това от кога е. Освен това, подправки съхранявани по този начин могат да останат свежи за дълго време при стайна температура, но затова трябва да следите нещата отблизо. Смлените подправки могат да се съхраняват в продължение на до 3 години, преди да загубят остротата на своя аромат и вкус. Подправки на зърна като кориандър, черен пипер, индийско орехче и канела, могат да се съхраняват за срок до 5 години.
  2. Прозрачните стъклени буркани с добро затваряне са идеални за съхранение на подправки в тъмни и не прекалено топли шкафове – бурканите не абсорбират миризми, лесни са за почистване и са херметически затворени, когато капачката е качествена.
  3. Не дръжте подправките си близо до готварската печка, защото изпаренията от прекрасните ястия, които приготвяте ще се просмучат в контейнерите, в които съхранявате подправките, ще образуват влага, ще ги слепнат и така може да мухлясат. По същата причина, не използвайте подправките от стъклени буркани директно над горещия тиган или тенджера, когато подправяте храната си.
  4. Както вече споменахме, съхраняването на подправки и билки в хладилника не е непременно идеалния вариант – влагата почти винаги достига до тях, карайки ги да слепват и мухлясват. Това обаче не означава, че някои от тях не биха предпочели да ги съхранявате именно там. Джинджифилът например, увит във влажна хартия, лимоновата трева и лютите чушки ще се чувстват великолепно в хладилника.
  5. Купувайте малко количество, за да избегнете запасяването с неизползвани подправки с изтекъл срок на годност. Ако все пак решите да заредите рафта в кухнята с прекрасни аромати, тези, които имат особено дълъг срок на годност включват: индийско орехче, кардамон, кориандър, кимион, карамфил и бахар.
  6. Като цяло, подправките не са подходящи за замразяване, защото така вкусовите им качества бързо ще намалеят. Въпреки това, подправки под формата на песто например, в което се съдържа зехтин, лук и разбира се, подправки, може да бъдат замразени без никакъв проблем, защото мазнината ще съхрани вкуса и аромата.
  7. Въпреки че би било добре да съхранявате билките си изсушени или смлени, най-доброто, което може да направите с тях е да ги отглеждате като саксийно растение на перваза (босилек, лавандула, мащерка са чудесен избор за това) или да ги отглеждате в градината си, за да можете да им се наслаждавате, точно когато са най-пресни. А свежите декорации, които може да правите с тях са още една страхотна полза.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия мейл бюлетин, за да получавате свежите новини от блога на Либхер директно в пощата си. Ако пък имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.