Историята как канелата може да върши чудеса в кухнята е наистина завладяваща. Канелените пръчици или смленият канелен прах идват от кората на едно специално дърво. В тази статия ще разкрием истината зад канелата.Ароматът ѝ е безпогрешен и несравним. Тя произхожда в повечето случаи от Азия и добавя екзотичен вкус към нашите ястия. Но има разлики между видовете дърво от рода Cinnamomum. Най-широко разпространени са два от тях: cinnamomum cassia и cinnamomum verum. Последният вид е известен като „истинска канела“, защото има по-нежен и фин вкус. Истинската канела се нарича още цейлонска, тъй като тя произхожда от Шри Ланка, страна, която преди десетилетия все още беше известна като Цейлон. Канелените дървета растат особено добре в тропическите райони, където времето е горещо и има много валежи.

Пътешествието на канелата.

Когато застанем пред рафта за подправки в супермаркета, гамата от предлагани продукти изглежда доста сходна. На рафтовете се съхраняват прахообразни стоки в малки по размер опаковки. Канелата е доста различна от останалите. Тя е вътрешната кора от клоните на канеленото дърво, която е отстранена от корковия слой. Те се нарязват тънко, слой по слой и след това се изсушават за кратко. Загубата на вода, възникнала в процеса на сушене, гарантира, че тънките слоеве са на едно. След това валцуваните парчета се слагат едно в друго и се изсушават напълно. Накрая те се нарязват на специфични размери. Ако погледнете внимателно напречното сечение на канелената пръчка, ще забележите, че има множество парчета кора, разположени една върху друга.

Колко здравословна е канелата?

Канелата подпомага храносмилането, смята се, че има положителен ефект и стимулира апетита. Етеричните масла с канела имат антибактериален ефект. Трябва обаче да се внимава: канелата съдържа веществото кумарин, което може да има негатични последствия. Кумаринът инхибира съсирването на кръвта и може да причини увреждане на черния дроб и бъбреците при животни.

Готвене с канела.

Какво веднага ви идва на ум, когато мислите за канела? Може би кифлички с канела, курабии с канела или захар? Може би дори Коледа и  топлина от камина. За мнозина зимното време е тясно свързано с аромата на канела. Нищо чудно, тъй като ароматът на подправката е топъл и възхитително сладък. И все пак канелата е в състояние да създаде нещо повече от коледни спомени и затова бихме искали да ви вдъхновим с допълнителни идеи за какво е способна тази светлокафява подправка. Канелата е надежден спътник в многобройни ястия от близкоизточната и азиатската кухня.

Можете да добавите чудесно вълнуващо докосване до добре познати ястия, като добавите щипка канела. Изпробвайте сами, като добавите канелена пръчица при готвене на месно ястие. Това обогатява ястието със специален вкус, особено ако са с дивеч.

Нещо повече, канелата добавя жар в кухнята от Близкия Изток, като например яхния танганин с агнешко, пилешко или риба, комбинирана със сладка нотка (например кайсии, смокини, семена от нар или стафиди). Канеленият крем върху горещ шоколад или ябълков щрудел е задължителен за тези, които се наслаждават на класическите приложения на канелата. Така че, както виждате, канелата може да се използва добре в многобройни комбинации – започнете с малка щипка и добавете повече на вкус.