И тази година „Капитал“ представи годишната си класация на най-големите компании в България според размера на приходите им. Събитието събра мениджъри от водещите 300 дружества в страната, както и други представители на бизнеса. Класацията „Капитал 100“ представя моментната снимка на икономиката с анализ и данни за общо 300 най-големи фирми и холдинги.

За трета поредна година номер едно в класацията в сектор „Машини и оборудване“ е „Либхер-Хаусгерете Марица“

Приходите на германския производител на хладилна техника не спират да растат, като за последните четири години са скочили с 20%. В компанията работят над 1900 служители, а очакванията са през тази година да бъдат произведени над 920 000 хладилници и фризери. Основната цел на компанията майка Liebherr e да достигне годишен капацитет от 1 млн. уреда в България. Групата увеличава значително развойната си дейност тук, като в момента продължава да наема софтуерни специалисти, които да участват в разработки и тестване на нови системи.

Престижното отличие беше връчено на управителя на Либхер-Хаусгерете Марица – г-н Герхард Дивалд, който прие наградата за първото място в сектора „Машини и оборудване“, присъдено за трети пореден път на немската компания за своя вече традиционен растеж в сектора.

Ако към дейността на Liebherr в България се добави и свързаната компания „Либхер транспортейшън системс Марица“, която произвежда климатици за влакови мотриси, общите приходи надхвърлят половин милиард лева. Оборотът й отчита лек спад до 66 млн. лв., а служителите са около 300.

източник: www.capital.bg