На прага сме на най-светлите празници. Вече е в ход трескавата подготовка, а времето отделено за приготовления в кухнята сякаш няма да стигне до никъде. Ето защо сме подготвили полезна информация затова как може да спестите време, приготвяйки коледни сладки далеч от фурната, която вероятно ще е необходима за всички останали ястия, предвидени за празничната трапеза.

Всички сме чували за десертите, които нямат нужда от печене, но колко от вас са се осмелявали да експериментират с тях? Има множество рецепти и идеи за коледни изкушения, които лесно могат да бъдат приготвени без дори да се доближавате до фурната. Ще ви представим някои от тях както и още интересна информация по тази толкова гореща тема.

Необходимостта е майка на изобретението.

Коледно настроение, празнични емоции, семейни сбирки. На пръв поглед, единственото, което трябва да направите е да загреете фурната за печене, но…– ох, не, питката също е за печене, сармичките и те чакат търпеливо строени на опашката, за да влязат във фурната, кое да е първо, за кое ще стигне времето? Какво може да се направи в екстремни ситуации като тази, които не липсват по време на празничните приготовления? Бъдете изобретателни! Мисията е възможна – просто подберете коледни сладки, които не изискват печене. Може да покриете очакванията на цялото семейство с великолепни сладки, които не е необходимо да минават през фурната, а търпеливо да очакват притежателя си в хладилника.

Въображение без лимити

Разбира се, не всички рецепти за коледни сладки се получават без нуждата от дори мъничко топлина, но в тези моменти въображението и креативността се притичват на помощ. Котлоните може да се освободят за малко и да се подготви пухкав крем, да се карамелизира захар или да се разтопи шоколад на водна баня. Вариантите за приготвяне на коледни сладки са неограничени, а единственото, от което се нуждаете са само добри идеи. Препоръчително е в рецептите да бъдат включени дълготрайни съставки като ядки, сушени плодове, кокосови стърготини, какао, шоколадови пръчици и др. Ако искате да останете верни на традиционните хрупкави коледни сладки, карамелизираната захар е повече от подходяща.

Някъде по шкафове и килери, вероятно се крият вдъхновяващи продукти. Там най-често се спотайват пакетите със сушени плодове. Толкова традиционни за българската коледна трапеза, те също са подходяща съставка за сладки без печене.

Потърсете из споменете си или рецептурниците. Рецептите не са малко, затова  не се безпокойте при липса на идеи. Елхички, бисквитена торта, тарталети, чийзкейк – всички те, а и още са само сред най-предпочитаните сладки изкушения, които нямат нужда от печене. Предвид, че всяка минута в кухнята е дефицит, би било добре да използвате подобни трикове за спестяване на малко време от печенето и охлаждането на коледните сладки.

Класиката се завръща: Коледни сладки – елхички

Тези сладки определено ще оправдаят очакванията на баба ви, която със зорко око ще наблюдава приготвеното от вас на празничната трапеза. Те са сред любимите на всяко поколение въпреки, че често биват изместени от разнообразието от бисквити по супермаркетите. Елхичките определено потвърждават твърдението, че е възможно коледата да не е съпътствана с натоварена програма за фурната. Те си остават незаменимия коледен деликатес, който няма нужда от печене и фурната остава свободна за всички други ястия.

Какво е необходимо? Традиционната формичка за елхички. Бисквитите се смилат на брашно. Замесва се тесто: натрошени бисквити, пудра захар, краве масло (предварително оставено на стайна температура), ром/ромова есенция, белтъци и зелена боя (разтворена в малко топла вода).

В купа се подготвя пудра захар. С нея се поръсва вътрешната страна на формичката, а след това се пълни с част от тестото.

В средата се оформя дупка, като тестото хубаво се притиска към стените на формичката. После с леки почуквания на формичката от всички страни се изважда вече оформената елхичка.

Пожелание, сладките се запълват с крем. Елхичките се залепват върху кръгла бисквитка и се поръсват с пудра захар.

За крема се разбиват: масло, пудра захар и жълтък.

Поръсени с пудра захар, елхичките определено изглеждат като истински. Тези сладки подхождат повече на хладилника, вместо на фурната и строени в празнична гора очакват своя притежател именно там.

Весели празници!