Дори само една единствена покрита с шоколад портокалова коричка е в състояние да зашемети сетивата ви с аромат и наситен вкус. Това определено е десерт за ценители! А кой не е ценител на шоколадовите изкушения по време на празници? Коледното настроение е на прага! Да го приветстваме с нещо специално!

Черен шоколад с портокалови корички – Добре дошла Коледа!

 

5 портокала – разбира се само корите

400 гр. захар

100 гр. черен шоколад

Портокалите се измиват много добре, като е препоръчително дори да бъдат измити първо със сапун, а после да бъдат накиснати за около 20-25 мин. във вода с предварително разтворена в нея сода за хляб. Важно е всякакви химикали и бактерии по портокаловата кора, да бъдат премахнати.

След като сме сигурни, че кората на всеки от портокалите е добре почистена ги обелваме, а корите се нарязват на тесни лентички. Колко да бъдат дебели ли? От един стандартно голям портокал могат да се постигнат около  30 бр. лентички. Всяка лентичка се почиства от вътрешната си бяла част, която както добре знаете има леко горчив вкус. Разбира се, предвидете да оставите съвсем малко от тази вътрешност, за да не станат твърде крепки коричките и да не могат да издържат шоколада по себе си.

От това следва, че все още ще има остатъчна горчивина по корите, която лесно се отстранява чрез бланширане. Готовите корички се заливат със студена вода, кипват се за около 1-2 минутки и се отцеждат добре. Тази процедура е препоръчително да бъде направена общо три пъти, за да сме сигурни, че няма остатъчна горчивина. След третото отцеждане, коричките се нареждат върху кухненска хартия и се подсушават внимателно.

Докато коричките все още изсъхват, се подготвя сиропът от 2 ч.ч вода и захар. Когато заври в него се пускат коричките и се оставя да се захаросат на тих огън за около 70-80 мин.  Готовите корички се отцеждат и една по една се нареждат върху хартия за печене. Така се оставят да престоят едно денонощие, за да може напълно да поемат захарния сироп.

На сутринта се намесва нашият най-голям любимец – шоколадът! Разтопете го на водна баня и потопете всяка една портокалова коричка и я връщайте отново на мястото ѝ върху хартията за печене, докато шоколадът стегне напълно. Освен като индивидуален подарък с панделка отгоре, тези корички са подходящи за декорация на други десерти, един от които е традиционният немски штолен

Добре дошла да е Коледа с аромат на портокалови корички с черен шоколад! Весели празници!