Така е, звучи странно, предвид че хладилника си има свое предназначение, а козметиката се съхранява в чаровен безпорядък някъде там, далеч от кухнята. Козметика в хладилника, обаче, се оказва тема, която налага разяснение. След 20 години на българския пазар няма как да не се включим в поредната щура и толкова нашумяла сред домакинствата дискусия.

Първо, трябва да признаем, че в наши дни повечето козметични продукти са създадени така, че не е необходимо да се поддържат хладни. Голяма част от тях се съхраняват при температура до 40 ° C, без това да се отрази на характеристиките им. Производителите преминават през процеса на тестване  на температурната стабилност на своите продукти преди те да излязат на пазара – включително чрез замразяване и размразяване. Въпреки, че имат добра и тествана температурна издръжливост, различните козметични продукти могат да бъдат още по-приятни и полезни след охлаждане. Точно те изискват нашето внимание и правят темата за козметика в хладилника толкова важна.

Домашно приготвена козметика

Този тип козметика има място в хладилника и се препоръчва употребата ѝ в охладен вид. Съхраняването ѝ редом до всички останали козметични продукти в шкафчето далеч не е препоръчително. Защо? Липсата на консерванти в козметиката я излага на риск и съответно тестовете за температурна издръжливост не са били проведени. За да бъде по-дълго домашната козметика ефективна и за да запази всички необходими характеристики, то не пропускайте да отделите местенце за нея в хладилника.

Още нещо – помнете какви продукти сте използвали за приготвянето на козметиката. Козметичните продукти, които са приготвени от натурални съставки изискват по-специфични условия на съхранение. Отвари от билки, маски с пасирани ягоди, краставица или яйце – всички те могат да издържат само няколко дни, особено ако не са съхранявани в хладилник. Сложена в хладилника домашно забърканата козметика може да издържи повече от седмица.

Козметика против подпухване

В следствие на ежедневието или просто така – торбичките под очите са напаст както за жените, така и за мъжете. Вече пазарът е наситен от козметични продукти, които помагат в борбата с тях. Полезно е да се има предвид, че специално козметиката за торбички под очите е още по-ефективна, когато е добре охладена. Това е така, защото топлината предразполага към образуване на оттоци, а както знаем – студът помага за разнасянето им.

Козметика за почистване на кожата

Основното предназначение на тоника е да свие порите и да освежи кожата. Друго, обаче, което също не бива да забрарвяме е, че студенината безспорно свива порите. Е, като свържем двата основни метода, какъв е изводът? Ако съхраняваме тоника за почистване в хладилника, резултатите от употребата му видимо ще бъдат по-добри.

Козметика с конкретни активни съставки

Вярно е, че рядко четем съдържанието на козметичните продукти. Дали, обаче, би било така ако знаем, че можем да подобрим тяхната ефективност и да удължим срока им на годност? Ако искате да съхраните кремовете по-дълго време е изключително важно да съхранявате в хладилник продуктите, които съдържат ретинол, пептиди, витамин C и хидроквинон.

Маските за лице

Дамите, чиято кожа е склонна към зачервяване е добре да съхраняват маските за хидратиране, успокояване и омекотяване в хладилника. Студенината свива капилярите и намалява зачервяването.

Червила и балсами за устни

Може би на всяка жена ѝ се е случвало поне веднъж в живота да открие червилото или балсама си разтопени, смачкани или тотално негодни за употреба. Ако ги съхранявате в хладилник, това ще помогне те да запазят формата си по-дълго време.

Все пак, не забравяйте първоосновното предназначение на хладилниците. Козметика, която не попада в изброените по-горе групи може без проблем да продължава своето хаотично царуване в несесера, чекмеджето или етажерката за гримове в спалнята, антрето или банята.

Дали, обаче, не пропуснахме нещо, имате ли опит с вид козметика, който е препоръчително да бъде съхраняван на хладно и не е попаднал в списъка?