Вдъхваме нов живот на традиционните кифлички с рецепта за уникално вкусни и лесни за приготвяне козуначени мъфини. Любими за децата, те си спечелват заслужено място на сутрешната Великденска трапеза.

Може би вече си задавате въпроса защо мъфини, а не кифлички? Разковничето е във формата, децата обожават всичко, което е приготвено в симпатичните малки формички за мъфини и вкусни кексчета. Точно поради тази причина може с малко усилия и въображение да разчупим обичайното.

Какво ни е необходимо за приготвянето на козуначени мъфини?

  • яйца – 3 бр
  • захар – 150 г
  • прясно мляко – 150 г
  • брашно – 500 – 550 г
  • мая – 1 бр. суха
  • масло – 125 г
  • ванилия
  • шоколадови топчета/стърготини

Как се приготвят?

 

Най-важното е празничното настроение! Докато всички още спят може да подготвите всички продукти, за да се адаптират на стайната температура, а паралелно с това да приготвите кафе/чай за вас. Следват няколко последователни действия. Яйцата се разбиват с вилица /като се оставя 1 жълтък за намазване накрая/. Докато разбиваме внимателно, на котлон затопляме за съвсем кратко прясното мляко със захарта до пълното ѝ разтваряне – без да се допуска млякото да става горещо или да завира. Смесваме яйцата с млякото и захарта, добавяме брашното с предварително смесената мая и започваме да месим.

Паралелно със замесването, постепенно наливаме разтопеното масло. Много е важно да става поетапно, а не наведнъж. Благодарение на доброто месене и постепенното добавяне на маслото, накрая ще се получат конци в тестото. Като започнем да ги забелязваме, като последна стъпка прибавяме ванилията. Оставяме готовото тесто, което трябва да е меко, еластично и не лепкаво, да втасва.

След като си е починало достатъчно, от него образуваме 12 отделни топки, големи колкото топче за пинг понг. Важно е да не са по-големи, т.к предстои второ втасване, след което топчетата увеличават размера си двойно. Топките се оформят и сплитат по желание, важно е при оформянето тук-там да се поставят шоколадовите стърготини/кубчета/топчета. Вариациите са много, може да образувате различни форми, плетки и сплитове. Полученият сплит се поставя във формичка за мъфин.

Всяко топчесе намазва с разбития отделен жълтък, примесен с мъничко прясно мляко и няколко капки олио и се оставя да втаса втори път във фурната на 50 градуса. След като формите се изпълнят изцяло печенето може да започне на 160-170 градуса до получаването на загар. Дали козуначените мъфини са изпечени добре? Проверяваме с клечка за зъби.

А в случай че сте измислили забавление за децата с криене на боядисани яйца из цялата къща, за награда може да подготвите козуначените мъфини в празнични опаковки за награда.

Зарадвайте семейството с нещо нестандартно, интересно и много вкусно. А ако знаете друга разновидност на така традиционния козунак, с който глезитечленовете на семейството, ви очакваме във Facebook дискусията. 

Да ви е сладко! Екипът на Либхер ви пожелава светли празници!