Curcumin3

Не само заради естествените му противовъзпалителни свойства, но и заради останалите му 9 страхотни ползи. Вижте ги:

Да, куркуминът е мощно противовъзпалително средство, но другите му ефекти като намаляване на болките в тялото, засягащи почти всеки орган в него, не са за пренебрегване. Това обаче не е всичко.

Куркуминът може още и да:

  1. спомогне за намаляване на мазнините в тялото
  2. подобри състоянието при сърдечно-съдови заболявания
  3. поддържа полезни нива на холестерола
  4. облекчава състоянията на когнитивна отпадналост
  5. действа като анти-ароматаза (състояние, при което се увеличава тестостерона) – намалява нивата на естроген
  6. има изразени анти-катаболни ефекти (важно за атлетите)
  7. оптимизира нивата на инсулин
  8. намалява нивата на плака в артериите
  9. намалява риска от диабет

И като почти всяко растение, което идва от полето, съдържа антиоксиданти.

Съхранение на куркума

Подправката куркума е от семейството на джинджифила, следователно и тук важат почти същите правила за съхранение като при него. И все пак това, което трябва да знаем е, че преди да я сложим в хладилника, трябва да пъхнем корена ѝ в хартиена торбичка, за да не плесеняса за не повече от 2 седмици.

Преди да използваме корена, трябва да го измием добре от мръсотията.

Може да го обелите, но не е задължително. След това може да го настържете с ренде. Може да замразите куркума, но препоръчително е да използвате тази подправка в прясно състояние. Ако все пак решите да го направите, не я дръжте във фризера повече от 9 месеца.

Мога ли просто да хапвам повечко индийска храна за повече куркумин?

куркумин на хапчета

Индийците използват куркума на глава от населението в своите рецепти доста повече, отколкото всеки друг народ по света (тя е част от народната им медицина от преди 5000 години). Като се има предвид и безкрайните ѝ ползи за здравето, човек би си помислил, че те са най-здравите хора в света. Това обаче не е така.

За съжаление, нашите тела не абсорбират куркумина много добре.

Просто поглъщането на повечко къри като основна подправка към любимото ви пиле няма да има особен ефект. Причината за това е, че за да се абсорбира по най-добрия начин, куркуминът трябва да се приема с пиперин, което подобрява усвояването му с до 2000%. Следователно, ако искате да извлечете максимума от всичките му ползи ще трябва да го приемате не само като вкусна подправка към любимите си ястия, но и под формата на хранителна добавка, в чиято формула се съдържа комбинацията от куркумин и пиперин.

И все пак, идеята за апетитно пиле с къри никак не е за пренебрегване…