Знаете ли защо кълновете са суперхрана? Е, днес ще ви отговорим на този въпрос, както и ще издадем любопитна информация как може лесно да си отгледате кълнове  в домашни условия. Някои твърдят, че е трудно, за други пък е истинско забавление.

Защо кълновете са толкова полезни?

Важно е да знаем, че различните кълнове имат различен хранителен състав, но всички те са богати на фибри, омега-3, витамини от групата В, витамини А и К. Кълновете са богати на голям брой минерали, сред които натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др. Какво се оказва? Само с консумацията на един продукт, успяваме да си набавим всичко необходимо.

Истината е, че кълновете са стъпка напред спрямо семената. Защо? В състава на семената влизат инхибиторите, които затрудняват храносмилателната система, но след като покълнат, инхибиторите се освобождават.  Множество проучвания доказват, че кълновете са богати на витамини, минерали, ензими, които много лесно и бързо се усвояват от организма и ни правят много по-жизнени и здрави.

Кълновете и децата

Децата са тези, които се нуждаят най-много от витамини, минерали, фибри и др. Да, но както добре знаем съществува неписаното правило – децата не харесват здравословната храна!

Почти всички родители се сблъскват с този проблем – децата не предпочитат това, което е полезно. Това правило определено не води до нищо добро и често трябва да проявяваме въображение, за да може децата да приемат така важните и необходими за тяхното здраво развитие суперхрани. Е, щом става дума за кълнове, има решение – включете и най-малките членове на семейството в процеса на приготвяне на кълнове. Той е изключително елементарен, но много вълнуващ. За всяко дете е интересно да вземе едно семенце и да види как в течение на времето то покълва и се превръща в интересно и вкусно нещо за хапване, което да прибави в сандвича си.

Как да си отгледаме кълнове в домашни условия?

Стигаме и до най-важната част, която интересува всеки. Имаме добра новина, за да получим кълнове са ни необходими много малко усилия и средства. Покълването е естествен природен процес. Повечето семена, с изключение на няколко слузообразуващи (ленено семе, синап и др.), покълват по един и същ начин в две лесни стъпки:

  • Семената се измиват добре, отцеждат се от цялата вода и се оставят да покълват на стайна температура, на по-тъмно място.
  • През определен интервал в зависимост от вида семе, кълновете се промиват, а излишната вода се премахва.

Методът за покълване в домашни условия е изключително лесен и са необходими само няколко неща: семена, уред за покълване или буркан с марля. На различните семена им е нужно различно време за покълване, като то зависи и от температурата в помещението, но обикновено отнема между 2 и 6 дни. Малко по-долу представяме и начина на отглеждане на едни от най-популярните видове кълнове.

Какъв съд за покълване да изберем?

Съдът, в който ще покълнат семената е от голяма важност. Ето защо, отделяме специално внимание на двата най-разпространени варианта за отглеждане на кълнове в домашни условия.

Буркан с марля

Необходим е най-обикновен буркан и марля.  Няколко супени лъжици семена се слагат в буркана и се заливат с чиста вода (филтрирана, изворна или минерална). Количеството зависи от конкретния вид /по-долу ще видите периода за всеки от най-разпространените видове семена/.

Бурканът се покрива с марлята, прикрепен от ластика и се оставя на тъмно и топло (около 19-22 градуса). Ако температурата в помещението е по-висока, кълновете могат да мухлясат, а ако е по-ниска от 18 градуса растежът им спира.

или

Уред за покълване

Звучи интересно, нали? Всъщност не е нищо сложно. Получаването на кълнове в специално предназначен уред е най-лесният и чист начин за покълване на семенцата. Обикновено уредите съдържат по няколко легенчета, което означава, че наведнъж може да покълват по няколко вида семена. Според това какъв вид е семето, дали е от слузообразуващ вид или не, трябва да поставите марля на дъното на легенчето. Уред за покълване може да откриете в специализираните магазини за семена.

Хубавото е, че от почти всяко семенце можем да получим кълнове, стига то да е сурово и да не е обработено. Ето и някои от любимите семена:

Кълнове от броколи

Кълновете от броколи са добър източник на минерали като калий и сярафибривитамин А и C. Много богати са на живи ензими, които укрепват естествените защитни сили на организма.

Накисването на семената трае между 8 и 12 часа, изплакват се межди 2 и 3 пъти на ден. След като са готови, може да се добавят към салати, сандвичи или супи.

Кълнове от елда

Готвите с елда? Ето по какъв друг начин може да включите полезните качества на елдата в ежедневното меню на своето семейство. Кълновете от елда са богати на витамини от групата В, калий, фосфор, калций и лецитин, което подпомага намаляване нивото на лошия холестерол. Подсилват дейността на червата и стимулират апетита.

Семената се накисват за 8-12 часа, изплакват се по 2-3 пъти на ден, а покълването става резултат между 10-ия и 12-ия ден. Височината на кълновете от елда е по-различна спрямо останалите видове кълнове и достига от 5 см до 12 см

Кълнове от леща

Кълновете от леща са много добър източник на протеини, желязо, витамин C, фибри и минерали като калий и фосфор.

Лещата расте бързо, лесно и в големи количества. Накисва се за 8-12 часа, изплаква се 2-3 пъти на ден и покълва за 2 до 4 дни, като достига височина: 2.5 см до 5 см

Суперхраната е по-лесна за усвояване отколкото узрялото семе. Вкусът е много приятен и определено подходящ за деца.

Кълнове от нахут

Кълновете от нахут са известни с високото си протеиново и ензимно съдържание. Покълването на този тип кълнове му освобождава пълния му хранителен потенциал, като благоприятства усвояването на полезните вещества.

Накисва се за 8-12 часа, изплаква се 2-4 пъти на ден и покълването му се забелязва между втория и четвъртия ден. Размерите, до които достигат тези кълнове не се различава от останалите, между 2.5 см и 5 см

Кълнове от зелена соя

Кълновете от зелена соя са богати на фибри и са отлични за балансиране нивото на инсулин, тъй като леко понижават нивото на захарта в кръвообращението.

Семената се накисват 8-12 часа, изплакват се 3-5 пъти на ден, докато покълнат напълно.

Вкусът им е изключително приятен. Кълновете се получават хрупкави и сочни. Могат да се консумират самостоятелно или като разядка преди основното хранене. За любителите на ориенталската кухня кълновете от зелена соя са повече от подходящи.

Кълнове от люцерна (алфа-алфа)

Този вид кълнове са източник на огромно количество витамини, сред които А, С, D, Е, К и от групата В, минерали – калций, фосфор, магнезий, мед, желязо и др., както и на протеини и фибри. Свикнали сме да възприемаме люцерната като храна подходяща не за нашата трапеза, но това далеч не е така. Кълновете от люцерна обаче са изключително свежи и сочни.

Покълването на този тип кълнове става факт за 6-7 дни. Освен като част от салатата ви, може да ползвате кълновете от люцерна за украса на вашите ястия преди сервиране и така да наподобите красивите порции в изисканите ресторанти.

Кълнове от праз лук

Тези кълнове също са богати на аминокиселини, ензими, витамини и минерални елементи. Известни са като природен антибиотик. Кълновете от праз лук повлияват добре при възпаления, язва и храносмилателни проблеми.

Времето за покълване е доста дълго – приблизително две седмици. През първата седмица се появяват т.нар опашчици,  а след втората – растежът завършва.
Накисването е важно да продължава приблизително 12 часа, изплакването е препоръчително да бъде около 2-3 пъти на ден, а покълването не закъснява и става факт между 8-14 ден.

Кълнове от синап

Кълновете от синап стимулират кръвообращението и облекчават болките и напрежението в мускулите. Кълновете от синап са идеално природно средство при настинки и грип.

Готовият резултат е с височина от  2.5 см до 5 см и се получава след накисване за 4-8 часа и изплакване по 2-3 пъти на ден. Кълновете са готови за консумация след 4-6 дни.

Синапените кълнове имат приятен, леко лютив вкус, което ги прави чудесна добавка към салати и супи за любителите на пикантното, но не се препоръчват за добавка към детското меню.

Разбира се, изброените разновидности кълнове не са единствени. Полезни на витамини, минерали, ензими и антиоксиданти са също така кълновете от слънчоглед, лимец, пшеница и др.

Вие отглеждали ли сте кълнове и какъв е вашият опит? Нека обменим практики в дискусията на нашата Facebook страница. Очакваме ви!