Ледено вино

Леденото вино (познато още като Eiswein) е едно от най-изисканите и интересни видове вино. Но какво всъщност представлява то и как се прави?

С наближаването зимата, винопроизводителите от Германия и Северна Америка очакват с нетърпение настъпването на студовете. Може да ви се стори парадоксално, но зимата е любимият сезон на много винари от тези страни. Причината за това е, че ниските температури позволяват да се събере една нестандартна, но изключително ползотворна реколта – тази на замръзналото грозде. От него се прави най-интересното вино – леденото.

Ледено вино от узряло замръзнало грозде

Ледено вино се прави от узряло грозде, което е замръзнало при температура под -7°С, докато все още е на лозата. За да се получи истински „Айсвайн“ гроздовете трябва да се откъсне докато е в замръзнало състояние на лозата. То трябва да е такова и когато се пресова.

Замръзнало грозде = голяма концентрация

При температура под -7°С водата в гроздето се замразява, но виненият екстракт, захарите, винената киселина и ароматите се запазват.

При внимателно пресоване на замръзналите гроздови зърна, ледената вода остава в пресата и към виното се отцежда само много малко количество високо концентриран винен еликсир. Смята се, че поради тази висока концентрация леденото вино е изключително сладко. В действителност то е не само много сладко, но и много горчиво. Това е така, защото, наред с високата концентрация на захари, в него има и голяма концентрация на винена киселина.

ледено вино от замръзнало грозде

Леденото вино съдържа три пъти повече винена киселина от сухото бяло вино

Едновременната висока концентрация на захари и киселина прави вкуса на леденото вино неповторим, а дегустирането му уникално изживяване. Неслучайно то е сред най-скъпите вина в света. Но за производителите му технологията на направата му крие и доста рискове, които са свързани с непредвидимите метеорологични условия. Често гроздето остава необрано в продължение на месеци, без да се знае кога точно ще настъпи застудяването. Ако зимата се забави, гроздето може ще се развали. Ако пък студът падне по-късно и леденото вино се произведе през новата година, на етикета му ще е отбелязана предходната. Това е така, защото на етикетите се изписва годината на реколтата на гроздето, а не годината, в която е произведено самото вино.

Има винопроизводители, които не чакат да дойде зимата, а поемат инициативата в свои ръце. Те просто замразяват узрялото грозде във фризер и след това го пресоват. Но трябва да се знае, че това не е начинът на производство на истинското ледено вино.

Установените стандарти за качество не позволяват изкуственото замразяване на гроздето, от което ще се направи ледено вино. Практиката на изкуственото замразяване не се прилага в Германия, но е много често срещана на други места по света като например в САЩ и Нова Зеландия.