Всеки е преживявал ситуацията в която чекмеджетата във фризера се отварят все по-трудно и по-трудно, защото върху тях има почти цял айсберг. Преди да затворите вратата все си казвате: „наистина трябва да размразя фризера, но ще ми отнеме много време“. В тази статия ще представим полезни съвети как да се отървете от леда във вашия фризер.

Размразяването или защо е необходимо да го правим?

Първо, нека разгледаме причината поради която е необходимо действително да се размразяват фризерите. Влагата, която се натрупва от отварянето, затварянето на вратата и от храната е основният причинител на лед. В допълнение това значително затруднява работата на уреда, желаната температура се постига след по-голям период от време и съответно нараства и сметката за ток (което изобщо не е малко зло).

Колко често трябва да размразявам?

За да имате чист фризер (без лед), за да поддържате консумацията на енергия възможно най-ниска, препоръчваме да размразявате фризера си веднъж или два пъти годишно. Може да се наложи да размразявате по-често в зависимост от нивото на влажност в околната среда и типовете храни, които съхранявате. Редовното размразяване гарантира, че фризерът ви винаги може да работи оптимално, ще имате по-малко проблеми и по-малък разход на енергия.

Какво да направя с всичката замразена храна?

За да размразите фризера си трябва първо да го изпразните. Най-лесното решение на проблема „офф, какво ще правя с всичкото това ядене“ е да направите обилен обяд и/или вечеря за семейството, роднините, съседите, блока и т.н. Ако все пак решите да не прекалявате с храненето, може да е поставите на хладно място в извадените чекмеджета на фризера. Ако желаете, може да добавите и няколко пакета лед, за да забавите стоплянето.

Полезен съвет: размразявайте фризера си през зимата (най-добре ще е денят да е с отрицателни температури). По този начин външните температури ще са доста по-близки до тези на замразените храни, а и няма да сте толкова стресирани (че храната може да се развали). Ако имате SuperFrost, активирайте за около 24 часа преди размразяването, което ще понижи температурата от обичайните -18 ° C до -32 ° C. Така ще замразите храната по-дълбоко и няма да позволите да се стопли твърде бързо (и също така ще ви даде повече време за размразяване на фризера).

Бързо размразяване на фризера?

Преди да размразите фризера, първо трябва да го спрете и да го изключите от захранването. Започнете процеса, като отворите вратата на фризера, за да може ледът да се топи бавно. Ако желаете да ускорите може да поставите бутилка с гореща вода в машината и затворите вратата. След това ледените слоеве се стопяват по-бързо, което позволява по-лесно да се премахнат участъци от натрупан лед. Най-добрият начин за събиране на вода от размразяване и излишен лед е да използвате гъба или кърпа, за да предотвратите твърде много вода на пода.

След като прочетохте горните съвети за размразяване, вие сте готови да се справите с леда във фризера. Но ако предпочитате да не преминавате през този процес, препоръчваме ви да изберете фризер Liebherr с технологията NoFrost. Благодарение на прохладния циркулиращ въздух храната по-лесно се замразява, а влагата се отблъсква. По този начин фризерът винаги е без лед, а съхраняваната храна никога не замръзва твърде много.