Двигатели Либхер спечелиха 1-во и 2-ро място на Дакар при Камионите

Отборът на KAMAZ, чиито камиони са оборудвани с двигатели, специално разработени от Либхер, спечели първа и втора позиция на рали Дакар. Екипажът Едуард Николаев – Евгени Яковлев – Владимир Рибаков стана първи, а този на Димитрий Сотников – Руслан Акхмадеев – Игор Леонов зае втората позиция. Това постижение на отбора на KAMAZ обаче не беше постигнато лесно.

Между тях и съперниците им от третото място имаше само няколко минути разлика след изминато разстояние от почти 7000 км. Освен мощните агрегати на Либхер, основна роля за постигането на този успех изиграха и добрите навигационни умения на руския отбор.

Двигателите на състезателните камиони Kamaz достигат максимална мощност от 800 kW, което отговаря на 1050 конски сили.
Либхер произвежда и агрегати не само за състезателните камиони на Kamaz, но и за техните стандартни модели.

Основните фактори, които водят до избора на Либхер за партньор е концепцията за предоставяне на най-съвременно оборудване с отлично съотношение мощност-тегло, както и убедителната стратегия на Либхер за изпълнение на стандартите на Евро 5 и Евро 6 за емисиите. Двигателите, които Либхер произвежда за Kamaz са специално пригодени за техните товарни камиони и превозни средства със специално предназначение за нефтената и газова промишленост. Това успешно сътрудничество довежда и до следващи успешни партньорства между Liebherr и Kamaz, доказателство, за което е и използването на тези двигатели и на рали Дакар, сътрудничество стартирало в началото на 2014 г.