Ледогенератор Либхер - ледена свежест по всяко време

Хладилниците Либхер, оборудвани с ледогенератор (IceMaker), автоматично ще ви осигурят перфектно изглеждащи кубчета лед, благодарение на които ще се наслаждавате на свежо охладени напитки винаги, когато пожелаете. И докато всичко това е очевидно, то много по-интересно е каква технология стои зад целия този процес?

Ледогенератор Либхер – ледена свежест по всяко време

Съвсем скоро ще усетим горещите летни температури, на терасата или в градината, търсещи приятен начин да се охладим – чаша сок с допълнително добавени кубчета лед би било чудесно. Как обаче ледогенераторът на Либхер създава тази ледено студена свежест? Разбира се, най-напред водата трябва да промени своето физическо състояние от течно в твърдо. За експерт в охлаждането и замразяването повече от 60 години, за Либхер това не е никакъв проблем. За да получим готовите кубчета лед ще са необходими и около 9 мл. вода, което съответства като тежест на приблизително 9 грама за всяко кубче.

И преди водата да се превърне в прозрачни кристалчета, ледогенераторът ще трябва да се „нахрани“, а това се прави по един от следните два начина: или уредът се свързва с ВИК мрежата на кухнята или се използва вграден резервоар за вода. Преди да обърнем по-сериозно внимание на това, нека първо да разгледаме как се произвеждат съвършено оформените кубчета лед.

Уредите оборудвани с IceMaker могат да го захранват с вода или чрез връзка с ВИК, или чрез вграден резервоар

Уредите оборудвани с IceMaker могат да го захранват с вода или чрез връзка с ВИК, или чрез вграден резервоар

Пластмасовата форма автоматично се пълни с вода чрез електронна система, която работи специално за целите на домакинските уреди оборудвани с IceMaker.

В зависимост от вида на водоснабдяването – резервоар или чрез връзка с ВИК, системата се активира за определен период от време, през което се пълни формата за лед (при ВИК скоростта на пълнене зависи от налягането). Специален сензор, монтиран под пластмасовата форма, сигнализира, когато водата е достатъчно.

След това започва процес по автоматично изваждане на кубчетата и изсипването им в контейнера. За да стане това, тавичката с конусовидните кубчета се завърта и при достигане на определен ъгъл, задната част на формата спира да се върти, докато предния край продължава да се усуква с още 20°, освобождавайки леда – процесът наподобява ръчно усукване на стандартна пластмасова форма за лед, когато искаме да освободим „кристалите“.

Точно поради тази причина въпросната система носи името TwistTray!

И за разлика от някои модели хладилници на други производители, при които кубчетата леко се размразяват, за да се улесни освобождаването им и да не слепнат, кубчетата лед на Либхер никога не залепват едно с друго във формата, където се образуват – това допринася и за перфектния външен вид, в който попадат в чашата ви.

Хладилник Либхер с IceMaker – директна връзка с ВИК мрежата или резервоар с вода?

Както вече споменахме, когато вземете хладилник Либхер с ледогенератор, може да избирате между това дали да бъде свързан с водната инсталация в кухнята или да има вграден резервоар за вода. Основната разлика е, че при резервоара ще се налага да се налива вода от време на време.

Но ако няма възможност за връзка с ВИК или просто не желаете такава, резервоарът от 1.2 литра ще ви осигури чудесно решение в подсигуряването на суровина за лед с перфектно качество. А изваждането му за пълнене, когато ще се налага, е изключително лесно и удобно.

Естествено, свързването на IceMaker-а с водопреносната мрежа например, ще ви осигури непрекъсната доставка на вода и съответно на висококачествени кубчета лед по всяко време. А в зависимост от модела на хладилника, той може да произвежда до 0,8 кг. за 24 часа при уредите на 60 см широчина и около 1,0 кг за 24 часа при уредите на 75 см широчина.

LEDOGENERATORПолезно за свързването към водопровода!

Налягането на водата трябва да бъде в границите между 1,5 и 6 бара. Подаването на вода към устройството трябва да се реализира през водопровода за студена вода при гарантиране постоянно работно налягане и спазване на хигиенните норми. Използвайте за целта доставения с уреда маркуч от гъвкава неръждаема стомана (дължина 1,5 м). От нашия сервиз може да закупите и удължителен маркуч с дължина 3 m. Между маркуча към уреда и отклонението за вода за домакински нужди трябва да се постави спирателен кран, от който в случай на необходимост да може да се спре притока на вода. Преди първоначалното въвеждане в експлоатация, водопроводът трябва да бъде продухан от специалист!

Гъвкавата част на маркуча от неръждаема стомана трябва да се включи към електромагнитния вентил. Електромагнитният вентил (соленоид) се намира долу на гърба на автоматичния хладилник- фризер. Присъединителните размери на електромагнитния клапан са 3/4“.

Домакински уреди Либхер с IceMaker, работещ чрез връзка с ВИК:

 • CBNPes 5167
 • CBNPes 3967
 • SBSes 7165
 • SBSes 7353
 • CBNes 6256
 • SBS 70I4
 • ICBN 3366
 • ECBN 5066

Модели Либхер, при които ледогенераторът работи чрез вграден резервоар:

 • ICN 3366
 • CBNPes 3976
 • CNesf 5123
Геометрия на кубчетата лед в ледогенератора на Либхер

Геометрия на кубчетата лед в ледогенератора на Либхер

Либхер произвежда автоматизирани системи за лед от 2003 г. насам. А причината ледогенераторът да създава точно тази леко конусовидна форма за кубчетата лед е простичка – така много по-лесно ще се освободят от тавичката веднъж, след като се е замразила водата.

IceMaker функцията произвежда наведнъж по десет кубчета лед, а нови се правят на всеки 2 часа, докато се напълни резервоара, благодарение на бързия автоматизиран процес. Скоростта на производството на лед може да се увеличи с до 50% като просто натиснете бутона SuperFrost.

Имате ли въпроси или коментари по темата? Пишете ни тук отдолу в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.