Либхер с престижно отличие на наградите Капитал 100"

снимка: Special Events Group

За девета поредна година „Капитал“ подреди най-големите компании в България по техните приходи. Класацията „Капитал 100„, която беше представена на специална церемония представи дружествата, които продължават да растат, да инвестират в икономиката, да отварят нови работни места, да откриват нови пазари.

Сред тях бяха и производителите на машини и оборудване, които за последните десет години са увеличили дела си в общите приходи на топ 100 компаниите от малко над 1% до над 6% от икономиката.

Вместо да наградят лидерите по сектори, този път от Капитал решиха да отличат първата тройка в съответния сектор, като за първи път „Капитал 100“ включва подреждане на най-големите 300 компании в страната, чиито представители бяха сред поканените и гостите на церемонията.

На събитието присъстваше и търговския директор на Либхер-Хаусгерете Марица – Димитър Вълков, който прие наградата за престижното второ място в сектора „Машини и оборудване“, отсъдено на немската компания за своя традиционен растеж в продажбите и приходите през изминалата година.

Именно секторът „Машини и оборудване“ бележи забележителен ръст през 2014 г., където оборотите са нараснали средно с 21%. В него бяха връчени три награди първата, от които отиде при лидера по приходи „Идеал Стандарт – Видима“.

Втората награда в този изключително бързо развиващ се отрасъл, както вече споменахме, беше присъдена на единия от българските заводи на германския производител Liebherr – „Либхер Хаусгерете Марица“.

WP_20150513_001

Търговският директор на „Либхер“ за България Димитър Вълков, който прие отличието от името на компанията, сподели, че германската индустриална група също среща огромни трудности с намирането на квалифициран персонал, тъй като се нуждае от технически подготвени специалисти. И той, и главният управител на Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) Митко Василев, който връчи приза, отбелязаха необходимостта от по-сериозна намеса на държавата в тази посока и от въвеждане на германския модел на дуално обучение.

„Надяваме се, че все повече държавата ще бъде балансьор, ще дава насока на младите хора, ще им казва, че има много интересни места за работа, не само в областта на икономическите специалности, но и в областта на техническите и едно от тези места е „Либхер“, каза още Димитър Вълков.