Мартини коктейл: разклатен или разбъркан?

„Разклатено (в шейкър), не разбъркано“, така Джеймс Бонд предпочита Мартинито. Но дали трябва да следваме примера му, когато си поръчваме от този класически коктейл?

Благодарение на агент 007 Мартинито се превърна в най-популярния алкохолен коктейл в историята на киното – дори тези, които никога не са го доближавали до устните си са наясно, че Джеймс Бонд винаги си го поръчва „разклатено, не разбъркано“. Въпреки това, малко известен е фактът, че този метод на приготвяне, предпочитан във филмите като много по-ефектен и изискан, често се подлага на съмнение от професионалните бармани. От професионална гледна точка съставките на класическото Мартини се разбъркват с лед, не се разбиват в шейкър. И затова има 2 основни причини:

  • Първо, добре направеното Мартини трябва да бъде прозрачно. Когато се разклати в шейкър, ледът прави напитката да изглежда доста мътна в чашата, преди постепенно да се изчисти.
  • Второ, разклащането кара леда да се топи по-бързо, увеличава ефекта на разреждане и прави коктейла по-разводнен.

Дали създателят на Бонд, Ян Флеминг неволно е решил Мартинито да се „разклаща“, или съзнателно е избрал вариант, който да го открои от тълпата, игнорирайки добрите практики, ще остане загадка. Каквато и да е причината, въоръжен с изискан костюм и широка усмивка, Джеймс Бонд обичайно си поръчва т.нар. „Водка-Мартини“. В тази версия на коктейла, по-ароматният джин е заменен с по-неутралната откъм аромати водка.

За пръв път в „Казино Роял“, първия роман за Джеймс Бонд, публикуван през 1953 г. Флеминг решава да прибави към успешната рецепта на историята и коктейла Мартини или по-точно „Веспър Мартини“, в който се смесват и двете – и водка и джин. Днес тази комбинация се счита за класика.

640-james-bond-martini

Междувременно, в „Спектър“, последния филм за Джеймс Бонд, 007 отново залага на „Сухо Мартини“, докато вярно служи на Нейно величество.

Тази адаптация на класическия коктейл е гарнирана със зелена маслинка и няколко капки специален зехтин, след което се разбърква…или ако сте Джеймс Бонд, се разбива в шейкър разбира се.

Имате ли любим вариант на Мартинито?

Разклатено или разбъркано? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.