…и още нещо, да точно така! Това нещо е щипка захар и огромно количество вълнение по Коледа. Тръгваме заедно на виртуално, но много наситено с вкусове пътешествие към столицата на марципана, за да разберем същността му, да го опознаем и предпочетем за празниците.

 

Любек – марципан ли каза някой?

Пухкава, фино смляна паста от сладки и горчиви бадеми, нежно подправена с премерено количество захар – така изглежда любовта на всеки жител от Любек, Германия. Сладкарски деликатес, толкова скъп и завладяващ сетивата на всеки, който се е докоснал до него, че не един е претендентът за неговото авторство. Победител в надпреварата едва ли някой може да назове, но всеки знае, че малкото, китно градче Любек, дотолкова изпъква с добрите си майстори по приготвяне на марципан, че от години носи титлата „столица на марципана“. Местните са твърдо убедени в достоверността на една от легендите, която гласи, че през далечната 1407 година при настъпил голям глад и поради липса на пшеницата, местен хлебар използвал бадеми за направата на хляб и с тях замествал недостига на зърнени култури. Любовта към марципана се доказва и до днес, а Любек продължава да бъде един от водещите производители на марципан в света. Майсторите от този град гарантират, че количеството бадеми в пастата достига почти до 70%, което изправя марципана от Любек сред най-качествените и популярни в целия свят.

В търсене на истината – кой първи е открил марципана?

Както загатнахме в началото, за авторството на този десерт се водят спорове и до днес. Хипотезите са не една и две, някои от които подкрепени с факти и почти доказани, други пък се уповават на легенди.

Известно е, че от древни времена съществува метода по смесване на бадеми със сок от захарна тръстика в средиземноморските страни и Индия. Хората са наричали марципанът „божествената храна“, т.к е бил с толкова наситен вкус и ненатрапчива сладост.

Десетилетия наред марципанът се счита за запазена марка само на кралския двор и аристократите. Причината е, че захарта е рядкост и изключително скъп продукт, който могат да си позволят само единици. Тази тенденция се променя през 18 век, когато по целия свят започва да се отглежда интензивно захарна тръстика и захарта става все по-достъпна за всеки слой на обществото. Има ли достатъчно захар, има условия за производство на марципан. Точно поради тази причина марципанът набира популярност сред всички – от най-бедните, до най-богатите.

Дали първенците по откриване на марципана са от Индия, Германия или Италия едва ли има такова значение, предвид това че днес можем да се наслаждаваме с радост на този десерт.

Как да си го приготвим удома?

Вярно, че за направата на оригинален марципан единственото, от което имате нужда е ситно смелен сладък и горчив бадем, както и малко захар. Това обаче далеч не означава, че трябва да се придържате към семплата и оригинална рецепта. Спокойно към марципана може да добавите белтък и любими аромати.

Представяме ви популярна разновидност на традиционния марципан, която определено ще зарадва всички негови любители в семейството:

Какво е необходимо?

200 г пудра захар /препоръчва се да е пудра, за да се получи бадемовата паста максимално нежна и гладка/

200 г бадеми

1 белтък

1 ч.л ликьор

2-3 капки лимонов сок

Как да си приготвим?

Бадемите се подготвят предварително, като се попарват, след което подсушават много добре. Вече идеално подсушени, бадемите се обелват и смилат ситно. Към тях се прибавя пудрата захар, разбитият на сняг белтък, лимоновия сок и ликьора.

Получената смес се оформя на два пласта с дебелина около 3 см и се завива във фолио, за да стегне в хладилник за няколко дни (в диапазона между 2-7). При поднасяне се нарязва на тънки парченца.

Марципанът е чудесният десерт за наслада на сетивата! Предпочитан е за специални поводи, празници или просто за хапка радост в обикновения ден. Богатият набор от разновидности го прави любим за поколения наред. Специфичен, с характер и неподправена същност, марципанът определено има място в хладилника. А за истинските ценители на марципана, защо Любек да не е следващата дестинация?