Днес ще внесем лек и приятен нюанс по темата за маслото.

Освен, че е основна кулинарна „тайна“ за перфектен вкус, то носи и една романтична нотка – препратка към нашето детство.

Маслото е важна част от живота ни и за доста от нас носи усещане за любим вкус  – прясно омесена питка на баба, намазана с масълце и шарена сол….Апетитно, нали?

Затова този път решихме да ви отправим едно по-различно кулинарно предизвикателство към добре познатия вкус  + лъжичка изненада.

Какво ще кажете да добавим и малко кисело мляко за разкош?

Ако сте били на екскурзия в Исландия, вероятно сте опитвали Skyr – исландският еквивалент на българско кисело мляко. С тази разлика, че не е кисело и не е мляко.

Той има текстурата на гъста сметана, често се поднася с боровинки и леко овкусен и божествен вкус. Исландски ресторант използва натуралният Skyr, към който добавя масло, заедно със смес от водорасли и сол от черна лава.

Тъй като нямаме тези съставки под ръка, но пък имаме перфектния вкус на българското кисело мляко , можем да потвърдим, че идеята за смесване на масло с кисело мляко ни звучи повече от съблазнително.

Ето в какво се „забъркахме“…

Оставяме 200 грама масло да се отпусне на стайна температура.

След това го смесваме с две лъжици натурално, високо маслено, гъсто кисело мляко и започваме да разбъркваме с дървена лъжица до получаване на хомогенна смес.

Така приготвената смес връщаме обратно в хладилника за още 15 на минути, докато стегне.

След това я оформяме на топка, като попиваме излишната влага с кухненска хартия.

Увиваме във фолио и отново слагаме в хладилника за още 10-15 минути.

Нямате си представа какво кулинарно чудо се получава – готовата консистенция се намазва изключително лесно върху филия хляб, а вкуса и е съвършен.

Киселото мляко придава допълнително усещане за нежно, кремообразно преживяване. А и така вече няма да е нужно да чакаме маслото да се отпусне, когато го извадим от хладилника, за да го разнесем безпроблемно на филийката. Ако добавим и зелени свежи подправки ммм….

Предполагаме, че вие също имате ваши оригинални трикове и полезни съвети, които да споделите с нас в коментарите. Не се колебайте…