Сътрудничеството с Microsoft е част от кампанията на Liebherr по цифровизация на подразделението Домакински уреди. Microsoft обезпечава експертизата на Liebherr в сферата на хладилните технологии, въвеждайки най-съвременни цифрови услуги в домакинството.

Новото поколение SmartDeviceBox е резултат от това сътрудничество.

Content_Zubehoer_SmartDeviceBox_Liebherr-721x400

Мощният хардуер се допълва от Windows 10 IoT, за да се получи цялостен модул, който предлага на клиентите на Liebherr най-различни нови и удобни отдалечени цифрови услуги. Системата е изключително устойчива: модулът винаги може да бъде интегриран в предназначеното за това място, както и да бъде подновен вече вградения с нова версия на SmartDeviceBox – отворените стандарти позволяват адаптирането и интегрирането на бъдещи предложения и услуги. По този начин Liebherr ще предложи на своите клиенти широка гама от интелигентни охладителни уреди.

Добавяне на продукти в кошницата чрез гласов модул

В бъдеще Liebherr Домакински уреди ще предложи интелигентно управление на храната – планиране, пазаруване, съхранение, приготвяне. Благодарение на интегрирана камера във вътрешността на хладилника хранителните продукти ще могат да се записват и категоризират чрез алгоритъм за разпознаване на обекти. Така се разпознава съдържанието на храна в хладилника, а и потребителят ще има възможност да идентифицира наличието или липсата на отделни продукти. Информацията автоматично ще се записва, което ще ви позволи да проверявате съдържанието на хладилника си, когато си поискате.

С езиковия модул в SmartDeviceBox може да добавите списък за пазаруване през телефона си чрез приложенията за смартфони, налични за платформите IOS, Android и Windows.

Внедряване на технология за разпознаване на обекти


14276678_305240613172371_520329129_n

Microsoft е водещ иноватор в областта на т.нар. Deep Learning алгоритми за анализ на изображения. През 2015 компанията спечели състезанието ImageNet Object Challenge. Благодарение на тези технологии услугата на Microsoft – Cognitive Services Computer Vision API разпознава разнообразен брой обекти в изображенията, които идват от камерата в хладилника. Алгоритмите в Deep Learning технологиите използват за източник компютърна мрежа с отворен код Computational Network Toolkit (CNTK) и могат да бъдат използвани за създаването на нови заучени модели за нови приложения.

Учените и инженерите от екипите на Liebherr и Microsoft са разработили нова система за анализ на изображенията, благодарение на която технологията открива и разпознава наличните храни в хладилника. Въз основа на разпознаване на базови модели, които се е научила да прави системата от милиони анализирани изображения, тя може да разпознае и нови обекти с различни опаковки като кутии с мляко, конфитюри и бутилки кетчуп.

Когато камерата в хладилника заснеме ново изображение от вътрешността тя се самообучава на нов модел на разпознаване, базиран на вече установените и научени от заснетите изображения в миналото. На снимката отдолу може да видите системата в действие:

Object_Recognition_Liebherr-300x450

За този конкретен проект Microsoft използва Fast R-CNN – супер модерна технология за разпознаване на обекти, която спечели предизвикателство Pascal VOC Object Detection – престижна надпревара в областта на компютърната визия, машинно обучение и изображения.

Въпреки че тази система все още е прототип, технологиите от типа Deep Learning бързо набират скорост и стават все по-интелигентни и полезни. Liebherr и Microsoft продължават заедно да развиват тези технологии, за да направят от хладилника интелигентен и ефективен помощник при управлението на храната, а не просто инструмент за охлаждане и замразяване на продукти.